Avatarurile democrației de partid. Poate nu e totul pierdut

Discuțiile despre democrația de partid nu sînt o problemă exclusiv internă. Cîtă democrație este în interiorul formațiunilor politice la un moment dat, tot atîta vor propaga și în afara lor. Prin urmare, nu ar trebui să ne fie indiferent ce se întîmplă în partide.

Curajul unor membri de partid de a se opune deciziilor liderilor, așa cum au făcut Adriana Săftoiu, Varujan Vosganian sau Orban în PNL, sau de a critica constant politica partidului său, cum a făcut-o Cristian Preda, dar și obiecțiile punctuale ale Monicăi Macovei, arată că partidele sînt mult mai prudente cînd vine vorba de dictatura organizației.

Votul uninominal, dar și evoluția firească a vieții politice, experiența acumulată, ar trebui să ducă spre liberalizarea și individualizarea ideilor în partide.

Atrăgeam ieri atenția supra lipsei unei competiții reale la alegerile din PDL, dar fenomenul se regăsește și la alte partide. Atît la PSD cît și la liberali, metoda candidatului unic a devenit o obișnuință și un mod de control asupra organizațiilor. Unde duce această practică? La lipsa unor membri de calitate, la penuria de cadre atunci cînd trebuie să funcționezi la putere, la găști și clanuri concentrate la vîrf, cu o bază demotivată și șubrezită de neîncredere.

În urma articolului de pe Gazetino, Mihail Hărdău și-a anunțat ieri intenția de a nu mai candida pentru realegerea în funcția de președinte a organizației PDL Cluj-Napoca.

Iată că astfel se deschide calea spre o competiție reală, dacă șefii partidului înțeleg să folosească momentul pentru a schimba ceva. Cu atît mai mult cu cît la PDL Cluj există un conflict între doi poli de putere importanți, Alin Tișe și Sorin Apostu. Situația ar necesita competitori neutri, care să facă legătura între cele două tabere, rol pentru care Mihail Hărdău nu mai era indicat, domnia sa plasîndu-se în ultima vreme categoric și agresiv de partea lui Sorin Apostu.

Competiția de la Cluj, dacă scoate în față oameni noi, neimplicați pînă acum în conflicte interne, poate să-i dea partidului un tonus bun, să-l revigoreze, dar poate și să eșueze într-o periculoasă concentrare de putere în mîinile unui singur om, Sorin Apostu. Iar acestă variantă, chiar și lui Emil Boc s-ar putea să i se pară teribil de riscantă.

Toți liderii PDL știu că, la acestă oră, situația partidului reclamă o atenție sporită pentru astfel de mișcări, iar pentru redresarea lui, cel puțin la Cluj – un bazin electoral important pentru acest partid –, e nevoie de politici care să culeagă și ce au pierdut prin mișcările centrifuge.

Anunțuri

3 gânduri despre “Avatarurile democrației de partid. Poate nu e totul pierdut

 1. Cunosc textul despre modelul de guvernare managerială a statului de pe contributors, pentru că mi-ați cerut părerea înainte sa-l scrieti.

  Apoi, domnule Vlaston, de ce vă contraziceți singur? De ce în comentariile de aici sînteți mai puțin critic și chiar luați partea puterii căutînd argumente chiar și unde nu sînt? Mă contrariați.

  Ați fost alături de Monica Macovei cînd critica politica internă de partid. Ați criticat stilul lui Antonescu de a impune decizii partidului. Și multe alte opinii care priveau politica partidelor în interiorul lor. Atunci nu era vorba de ce fac partidele? Ați uitat?
  Lipsa de democrație ca și corupția din structurile de stat nu vin de la extratereștrii, ci de la politicienii care culmea, sînt din partide. Ce fac acolo fac și afară.

  1. Degeaba critic pe cine nu trebuie. Partidele sunt prestatori de servicii pentru societate. Treaba lor ce fac, atata timp cat imi indeplinesc conditiile din contract. Sunt si organizatii private, de ce sa dea socoteala cuiva?

   Numai prostii si mortii nu-si schimba ideile. Trebuie sa ajungem la relatia asta contractuala si atunci va fi altceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s