Viena. Sau cît de slabi sîntem

Luni se internează Monica Iacob-Ridzi într-un spital din Viena. Săptămîna trecută s-a internat acolo Teo Trandafir, dar și Mitropolitul Bartolomeu. Cu cîteva săptămîni în urmă, Șerban Huidu. Iar medicii își vor aminti și îi vor povesti doamnei Ridzi, ca să o îmbărbăteze, cum l-au operat cu succes și pe președintele Traian Băsescu. Toți sînt pe mîini bune. Nu are rost să ne facem griji. Medicina vieneză, ne explică doctorul Lucan din Cluj, cel care l-a expediat pe mitropolit acolo, e înaintată, are aparatură.

Merită să ne facem griji, însă, pentru noi. Pentru noi nu va zbura niciun avion la Viena, nu vom avea recomandările și nici banii de intrare pe poarta de la AKH. Rămînem să ne descurcăm cu ce avem acasă. Cu ce a rămas după ei.

Primii care se salvează sînt tot ei. O nație furată, umilită și părăsită. Un mitropolit este exemplu pentru poporul său. Chiar și o vedetă tv, dar un ministru sau un președinte. Toți sînt oameni importanți care și-au rezervat resurse pentru a se salva departe de poporul lor. S-au hrănit din dragostea, credința sau voturile lui. Dar se salvează fără el.

Aflăm periodic despre investițiile în sănătate. Despre aparatura de la clinica lui Mihai Lucan, despre robotul chirurgical pentru care a tras toate sforile și a făcut toate intervențiile, ca să ajungă la el, despre operațiile pe cord și transplanturile de inimă de la Tîrgu Mureș, despre performanțele de la Fundeni sau din neurochirurgia din Cluj. Despre profesorul Ciuce care pune mîinile la loc, le leagă nerv cu nerv, la microscop, 12 ore în șir, iar omul pleacă acasă cu mîna lui, pe care o adusese în pungă. De ce nu avem încredere în medicina românească?

Ați auzit măcar un cuvînt de la Biserica ortodoxă de atenționare asupra felului păgubos și periculos în care statul administrează Sănătatea din România? Ați văzut să facă preotul român apel la conștiință și responsabilitate în privința medicinei românești? Ați văzut ca deputatele noastre să facă proiecte, să facă interpelări sau să ia public atitudine față de ce se întîmplă în sănătatea de la noi?

Și-au folosit puterea, pe care le-a dat-o încrederea și votul nostru, doar pentru a fi siguri că se pot salva pe ei.

Reclame

Un gând despre “Viena. Sau cît de slabi sîntem

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s