Nu-l mai jigniți, nu-l mai jigniți pe circar! El dă apă la elefanți

E anul 1929 și circul lui a intrat în criză. Oamenii nu mai vin cu copiii de mînă la spectacolul lui. Pe sub pînza cortului se așterne praful, iar animalelor nu mai are ce să le dea de mîncare. În timpul crizei i-au murit trei elefanți, toți leii și doi cai.

După război, circul a ieșit cu pînza cortului cîrpită, cinci acrobați morți, o rusoaică pierdută, fără mașină și fără nici un ban în conturi. Doar clovnii mai aveau ceva prin buzunare, ei se strecuraseră singuri, dincolo de tranșee. Alegria!

Pînă astăzi, circarul meu a exersat mersul pe sîrmă. Are tălpile cu dungi umflate de mers. Femeia lui sare la trapez, iar frații săi înghit flăcări. I-au trebuit ani de zile, războaie, mizerie, moarte, multă moarte ca el să sară din nou, hei, hop! deasupra lumii. Alegria!

De cîte ori mă întîlnesc cu el, palmele îmi transpiră, iar în stomac mi se pune un nod. Îl văd zburînd printre frînghiile cortului, îi simt mirosul de transpirație și pudră de talc, aleargă și zîmbește. Zîmbește și sare, hei, hop! Alegria!

E omul care a învățat singur să zboare.

Circarul meu trage zilnic de el, de frați, de animalele lui. Sar și aleargă, mînăncă flăcări și vorbesc cu leii. Ei fac în fiecare zi imposibilul. Nu seamănă deloc cu ce fac „circarii” voștri.

E un soldat de guerillă, doar el și cortul lui răzbat prin lumea complicat-așezată a unei arte tranzacționate la bursă. E cel tare, doar el și-a purtat norocul pe proprii umeri. Om fără țară, fără casă, fără viață. E omul care dă apă la elefanți.

Vă rog, nu-l mai jigniți pe circar! Alegria!

P.S. Ce vedeți voi la televizor, bîrfele și certurile țațelor, înjurăturile de fațadă, vorbele-n vînt de la tribuna parlamentului, un pahar de apă aruncat în ochi, nu e circ. E un spectacol grotesc și vulgar, superficial, care nu necesită niciun efort. E doar o caricatură.

(Mulțumesc, IP, pentru videoclip!)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s