Echipă de specialiști la Guvern. După trei ani de confuzie

Să fie sau să nu fie premierul economist? Pe timp de criză, zic analiștii, obligatoriu, da. României i se pregătise unul, acum trei ani, Teodor Stolojan. Vă amintiți ce figură bizară a făcut acest personaj cînd a fost numit. Și ce a urmat. Traian Băsescu a ieșit întunecat în fața națiunii și a spus: nu mai avem Stolojan, regret, nu mai am altul la fel de potrivit pentru vremurile care urmează, îl numesc pe Boc. Așadar, s-a găsit cineva care să iasă în față: „vreau eu, domnul președinte”.

Deși Emil Boc nu era economist, se pricepuse în campaniile electorale și cît a fost în opoziție să facă afirmații populiste și atît. Emil Boc a făcut politică atunci cînd era în opoziție, pe bază de demagogie (a promis la un moment dat salarii minime de un euro pe oră), iar cînd a ajuns la putere a făcut politică pe bază de disperare.

Ce a promis Emil Boc în ziua în care a fost numit premier? Că își ia alături specialiști în economie și finanțe. Ce a luat? Videanu, Vlădescu, Vass. Culminînd cu un anume Ialomițianu! Bun. Ani pierduți!

Dar iată că Banca Mondială vine și spune, faceți un grup de specialiști la guvern, cu experți străini și români care să gîndească pe termen mediu și lung. O idee genială, să vedem cum se va pune în practică, dar oricum s-ar face, tot va fi mai bine. Oricum, un guvern, și cînd e priceput (dar cînd nu e?), are de rezolvat probleme mărunte, arzătoare, cu atît mai mult în timp de criză. Este nevoie de un „cap limpede”, care să gîndească pașii următori într-o manieră coerentă.

Personal, mă îndoiesc că ideea este a Băncii Mondiale pentru că ar fi prea mare preocuparea. S-ar putea ca ea să aparțină unor capete limpezi de la noi, dar să o fi livrat via Banca Mondială ca să fie luată în seamă de guvernanții noștri plini de știință și orgolii.

P. S.: Nu o luați ca lipsă de modestie, dar am sugerat acest lucru guvernului, de cîteva ori. Fie să ia consilieri străini cu expertiză (vezi aici), fie să apeleze la un think-tank de criză. Emil Boc are cîteva calități, dar și cîteva defecte majore: un soi de indecizie care împinge lucrurile nerezolvate pe mai încolo, în speranța că se vor rezolva de la sine (vezi aici: „Portretul alb-negru al omului care va guverna România”). Ăsta a fost unul dintre ele.

Anunțuri

Un gând despre “Echipă de specialiști la Guvern. După trei ani de confuzie

  1. In general se pleaca de la principiul ca trebuie vazut de sus ca sa fie vazut bine . Adica cu ochi „noi” , neincercanati.Daca se va reusi sa se convinga ceva verticali adevarati .. ar fi o mare bucurie. Problema este ca verticalii … sunt la pamânt . Un Think Thank , de ce nu !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s