EXCLUSIV, în direct și în reluare :) Andrei Marga de vorbă cu Andrei Marga despre noua lege a învățămîntului

Rectorul Andrei Marga nu reușește să se despartă de obiceiurile sale mai vechi, chiar dacă lucrurile se schimbă în mod dramatic pentru domnia sa.

Cum a trecut deja o zi fără să mai auzim ceva despre domnia sa, rectorul UBB a mai trimis presei un text pe post de interviu (de fapt un auto-interviu, nesolicitat de nimeni) în care reiterează poziția sa față de Legea Educației Naționale.


UPDATE: Am început să șterg comentariile care conțin insulte și atacuri la persoană (ca de pildă, comentarii semnate de atreides, generat de la IP 92.86.22.XX, sau de liviu, generat de la IP 109.166.137.XXX). Felicitări domnule profesor Andrei Marga, aveți susținători care utilizează „argumente” extrem de „convingătoare”! Ați reușit să faceți o adevărată școală cu limbajul agresiv.


Așadar, stimați cititori, rectorul Andrei Marga:

Declaraţie

Andrei Marga
Răspuns la solicitarea presei

Întrebare: Cum găsiţi dumneavoastră noua lege a educaţiei? În evaluarea dumneavoastră, va rămâne acest act normativ neschimbat?

Andrei Marga: Legea educaţiei (2012) – adoptată, oricum s-ar argumenta, în mod neconstituţional – rămâne cu carenţele grave care s-au observat de către profesori, studenţi, părinţi, sindicate. Carenţele nu au fost semnalate nicidecum din interese îngust personale, ci sunt carenţe reale, evidente la orice comparaţie cu ceea ce se petrece în lumea de astăzi. De aceea, este legea care a întrunit cele mai vaste obiecţii întemeiate în societatea românească. Toate forţele sănătoase din societate resping, de fapt, legea adoptată recent. Este din nou limpede că nu ies legi valide din frustrările unor persoane sau grupuri! Este o lege care – aşa cum se va sesiza în săptămânile următoare – aplică învăţământului concepţii psihopedagogice şi organizări depăşite, caduce.

România are nevoie de altceva, de o legislaţie efectiv modernă a educaţiei, care să o ataşeze lumii civilizate. Din aceste raţiuni, care pot fi detaliate până în amănunt, această lege a educaţiei va fi înlocuită de îndată ce o altă majoritate parlamentară şi o guvernare nouă intră în rol. Demnitatea socială şi salarială a dascălului trebuie restabilită urgent, autonomia universitară trebuie recunoscută, profesionalizarea temeinică trebuie sprijinită, pluralismul trebuie reafirmat, cercetarea ştiinţifică trebuie reconcepută, sportul are nevoie de relansare, tineretul trebuie încurajat să nu părăsească ţara, politizarea trebuie eliminată. O reformă chibzuită a educaţiei este indispensabilă, dar legea de faţă nu o poate face şi nu este o lege de reformă. Prin ceea ce este pozitiv în ea, legea plagiază măsurile luate în 1996-2000 (curriculum la dispoziţia şcolii, finanţare per capita, răspunderea publică şi ierarhizarea instituţiilor, descentralizare, depolitizare, abolirea criteriului vechimii în acces la posturi, măsurile anticorupţie, concurs pentru funcţiile de decan şi rector, etc.), la care adaugă o viziune depăşită şi o voinţă de politizare anacronică.

Prin legea educaţiei de care vorbim, învăţământul devine anexa unor partide şi firme (uneori, chiar firme ale autorilor legii), încât va trebui eliberat. Peste toate, cu felul în care îşi tratează propria criză, cu legea salarizării, cu legea pensiilor, cu politica externă de azi, cu multe alte reglementări din 2009-2011, România etalează nepriceperea legislativă, lipsa de cultură a administraţiei, îşi distruge resurse importante şi se izolează, devenind tot mai mult o piaţă pentru produse mult mai competitive. Cum spuneam, o guvernare responsabilă va schimba fără întârziere această lege (care, între altele, are nevoie de peste 50 de metodologii de aplicare, ce vor aduce o birocratizare sufocantă în educaţie) şi va promova o legislaţie care să repună în mişcare energiile considerabile ale ţării.

Reclame

8 gânduri despre “EXCLUSIV, în direct și în reluare :) Andrei Marga de vorbă cu Andrei Marga despre noua lege a învățămîntului

 1. Sunt de acord cu fiecare cuvant din textul de mai sus. Dar, fara indoiala, nu sunt obiectiv, caci probabil si eu am de pierdut datorita legii niste jdemii de euro, n’asa?

 2. Andrei Marga nu doar ca imbatrineste urit, dar imbatrineste violent, excesiv, calcind cu ultimele puteri in picioare pe toata lumea. Se pare ca declinul sau a inceput… Organizeaza tot mai frecvent in biroul pe care-l ocupa de aproape douazeci de ani intilniri pentru a studia scenariile post… In delirul sau ii antreneaza pe toti ce-i ce sint slugi fidele si bine platite. Ziarista are dreptate, e un interes foarte personal in joc, si e interesul unei gasti care face ilegalitati in UBB de ani de zile. Iar acum par sa fie amenintati cu totii, la nivel penal, de posibilitatea unui audit extern.
  Exista deci pe de o parte dimensiunea de profunda imoralitate a clanului Marga, cu slugi care-i bat covoarele, asemeni unui anume Paun… Dar pe de alta parte exista o dimensiune institutionala grava si profunda. Altfel spus, nu e sigur ca prin plecarea lui Marga se vor indrepta lucrurile la UBB. Cum e posibil ca directoarea economica a UBB sa aiba un salariu de peste 20.000 de lei pe luna? Are granturi stiintific? Are proiecte internationale? Ea e Dumnezeu in UBB, ea si Pusok si citiva alti mafioti penali, un intreg sistem birocratic de peste 2000 de angajati, mai numerosi in clipa de fata decit profesorii din UBB…

 3. Marga nu are dreptate. Anexa a fost a PNL-ului (n-am nimic special contra lui) in al carui birou central este, dupa cum se vede acum perfect. Iar Guv PNL a musamalizat ancheta din 2007/8, care a scos la iveala grave ilegalitati legate de licitatii publice si achizitii de cladiri etc, pentru care te leaga

  http://www.luxorcomp.ro/sebi/2412_2008/raport.pdf

  Asta ar fi una din explicatiile pentru salariile monstruoase ale sefilor-cheie din aparatul administrativ.
  Clanul Marga a deturnat marele potential stiintific al universitatii in scopul intereselor de grup, care a facut ca institutia statului sa nu poata face fata misiunii pe care o are si provocarilor economice si sociale, prezente si viitoare, ale tarii. Le-a facut pe bani publici. Urmare fireasca, acum scenariile de reorganizare a facultatilor si catedrelor sunt calchiate in buna masura, adica acolo unde lipeala merge, pe configuratii care nu au nimic de-a face cu corectitudinea, rationalul, necesitatile legitime, ci doar cu banul. Nu pot fi oprite pentru ca nu exista instrumente.
  Daca Ministerul era tratat cu respectul cuvenit, nu era nicio slugarnicie, complet alta erau relatia si beneficiile. Marga a sacrificat si aici interese legitime, celor de grup, clan, gasca, cupola.
  Atunci cand noua conducere va prelua gestiunea UBB, va trebui sa ceara ajutorul specialistilor Ministerului, care sa fie de fata la toata operatia, in toate departamentele si facultatile. Pentru ca TOTUL E CANGRENAT, de 20 ani.
  Legea e perfectibila, dupa cum am putut constata si au afirmat chiar factorii de putere, dar vrea sa faca ce trebuie, in primul rand in institutile de stat: sa le face de stat, nu de grup de interese mafiote, nocive. Conducerile micilor universitati n-au facut altceva decat au reprodus ceea ce au vazut, smenurile de la marile universitati.

 4. basismul urmareste denaturarea inteligentei de multa vreme ca si bocacestia fiind mediocrii cum a observat si sckorzemyi ek fiind primul ,mai ales cand a venit la bucuresti si a vazult cum au demolat pitecantropii basisti bucurestiul si liniile de tramvai cum ar fi 20 ,26 ,toti din pdl fiind demeni

 5. inspiratia basista de distrugere a invatamantului si a intelectualilor autenctici precum marga si ceilalti provine din usa deci la yankei ,de la anglia din alte motive extrem de dure si intunecate acestia din urma fiind un borhot ingrozitor ,si totul a pornit de la 1989,culminand cu mazga basista si acesta n-are nici o legatura cu binele natiunii inclusiv cei care il sustinfapt de care ceausescu stia dar lasa treaba as,si s-a vazut ce a fost si ce face basismul pdl,boc si resturile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s