De remarcat. În plină criză, Estonia face un salt înainte

Fenomenul economic s-a dovedit a nu fi unul obiectiv-matematic ci destul de subiectiv, în care se simt și cele mai mici ”emoții”. Tocmai de aceea, spun unii ideologi ai crizei (printre care si George Soros) semnalele optimiste au efecte pozitive în plan economic și sînt insistent recomandate.

Economiei noastre îi lipsește optimismul, soluție la care estonienii s-au gîndit. Ei trec la moneda euro pentru a da un semnal optimist și a atrage investiții. În plină criză, o țară mică, din Nordul Europei, sfidează condițiile momentului și face un salt înainte. Cred că ar trebui să fim atenți la ea, așa cum vă spuneam cu ceva timp în urmă, am fi putut fi atenți la expertiza lui Mart Laar, fost premier de criză în Estonia și consultant în Georgia.

„Estonia va adopta de la 1 ianuarie 2011 moneda unică europeană, scrie evz.ro, într-un moment în care nici micul stat baltic, nici euro nu se simt prea bine, iar celelalte ţări din estul UE ezită să renunţe la monedele naţionale. Guvernul eston speră ca intrarea în zona euro să ofere ţării credibilitate, să atragă investiţiile străine şi să accelereze revenirea economică, după recesiunea abia încheiată.

Estonia este pregătită – datoria şi deficitul public sunt printre cele mai mici din zona euro, iar guvernul de la Talin a adoptat măsuri de austeritate serioase pentru a pregăti importantul pas. Inflaţia a scăzut, iar creşterea economică ar putea ajunge la peste 3% anul viitor, potrivit previziunilor.”

Anunțuri

2 gânduri despre “De remarcat. În plină criză, Estonia face un salt înainte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s