10 femei de nota 10 în anul 2010

Vă propun un exercițiu de admirație, cîteva personaje feminine, de data aceasta, care au dovedit cutezanță, inspirație, forță proprie în a-și urmări destinul și în 2010. Am evidențiat aici cîteva femei frumoase, dar ele sînt cu siguranță, mult mai multe. Lista rămîne deschisă. Să nu vă supărați dacă unele nume nu vă sînt pe plac, ca orice selecție, ea este una subiectivă.

Oana Boc

Soția premierului, frumoasă și modestă, discretă și răbdătoare. Oana locuiește cu fetițele ei tot într-un apartament de bloc, n-a vrut mașină de lux, se îmbracă chic dar modest, are un aer proaspăt, fără morgă și fițe. Nu a produs nici măcar o singură știre de monden, lumea nu a văzut-o la serate nici la Monte Carlo, nici cu poșete Louis Vuitton. Nu că asta ar fi de condamnat, dar prea sîntem obișnuiți să vedem cum soțiile oamenilor politici devin de-un lux ostentativ. Prin comportamentul ei, Oana l-a ajutat pe Emil Boc să-și vadă de ambițiile lui politice, își crește aproape singură copiii, merge la școala unde este profesoară și tace cînd colegii de catedră îi reproșează ei politica soțului.
Ar putea scrie un manual „Cum să fii soție model de premier”.

Silvia Demeter Lowe

A renunțat la Oxford pentru Brașov. A dat cu piciorul unui job de vis ca arhitect în Anglia ca să se întoarcă în țară. Dezamăgită de reacția autorităților române, cărora le-a oferit experiența ei în domeniul restaurării, Silvia Demeter Lowe a decis să schimbe înfățișarea României pe cont propriu. Sătulă să vadă cum se năruie casele frumoase sub ochii autorităților, cum clădirile urâte umbresc monumentele, arhitecta a strîns fonduri prin fundații patronate de prințul Șerban Cantacuzino și de prințesa Marina Sturza şi a reparat porți vechi de o sută de ani din Brașovul vechi, care stăteau să se dărîme. Acum încearcă să facă rost de bani ca să restaureze fațade întregi.

Crina Coco Popescu

Pentru curajul cu care escaladează munții lumii. Are doar 16 ani, anul acesta a fost în expediții în America de Nord, apoi a plecat spre Santiago de Chile și urmează Antarctica. Un copil teribil, la vîrsta la care alte fete învață să se fardeze și-și fac fundițe, ea își biciuie trupul cățărîndu-se pe munți. Nu pentru privațiunile vieții obișnuite o admirăm ci pentru cîștigul imens pe care știe să și-l ia de la tinerețe: face performanță din ceva ce-o face fericită.

Ana Birchall

Un om politic în penumbră, apare într-o presă atent selectată. S-a individualizat în PSD. A punctat pe subiectele la care se pricepe și mai ales, s-a dovedit consecventă principiilor sale chiar și atunci cînd partidul a adoptat altă poziție, așa cum a fost pe Legea Educației.

Ana Porgras

A luat anul acesta medalia de aur la bîrnă. După cîțiva ani de decădere continuă a gimnasticii românești, Ana a dovedit că prin eforturi proprii înzecite poate cîștiga poziția numărul unu. Cu atît mai mult cu cît nu este un succes de echipă, nu se datorează unei școli, sau unei conjuncturi favorabile, succesul ei este și mai important.

Leslie Hawke

Co-fondatoarea Asociației Ovidiu Rom, ONG care lucrează de 10 ani în România cu copii și familii sărace. S-a implicat activ în proiecte sociale și de educație în toți acești ani, dar acum a considerat că trebuie să și comunice cu restul lumii, să-i mobilizeze și pe alții. A lansat apeluri, a scris scrisori publice către români și către europeni, prin care a încercat să atragă atenția asupra importanței educației copiilor săraci. În primăvara acestui an, a fost aleasă Ambasador al Anului European 2010 în România.

Angela Similea

Pentru decizia de a scoate un nou album, la o vîrstă respectabilă. Revine cu o nouă voce, are curajul de a spune lumii ce simte după trecerea anilor și face cu seninătate ce alte femei nu au mai putut: își duce visul pînă la capăt.

Aurora Liiceanu

Pentru frumusețea bătrîneții cu care-și răzbună tinerețea. E mai atrăgătoare decît o fată de douăzeci de ani, a scris și vorbit, a spus anul acesta mai mult decît oricînd ce știe despre viață. Și știe pentru că a avut o viață grea, complicată, din care a învățat. Are 3 titluri publicate în 2010: „Rendez-vous cu lumea”, „Patru femei, patru povești”, „La taifas”.

Mona Muscă

Pentru cum a știut să-și respecte hotărîrea de a se retrage din viața politică. Pentru o asemenea decizie îți trebuie multă forță, dar mai multă chiar pentru a nu renunța la ea atîția ani la rînd, oricîte ispite or mai fi fost.

10

Cine credeți că ar putea ocupa un al zecelea loc? Aveți numele unei femei care v-a impresionat în mod deosebit în acest an?

Reclame

8 gânduri despre “10 femei de nota 10 în anul 2010

  1. O idee remarcabilă. Uite oameni de nota 10 poate ne dai voie sa preluam ideea la Atena.
    Sunt de acord cu 10 pentru Mona Musca. In locul gimnastei medaliate care de altfel nu a facut decat sa isi indeplineasca obicetivul de a lua o medalie eu as pune-o pe Nadia Comaneci care ajuta copiii si care face atatea lucruri fumoase pentru numele de roman in strainatate.
    La nr. 10 as pune pe cineva de la nivel local si atunci din Atena as propune-o pe Violeta Slusarenco, presedintele Asociatiei Moldo Elene Orfeu Atena care timp de 3 ani a reusit sa stranga un nucleu considerabil de romani in jurul acestei asociatii si a refuzat beneficii personale in interesul general care aici se traduce prin imagine mai buna, unitate, seriozitate si voluntariat din partea ei si a tuturor.
    La multi ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s