Neînfricații. Ne arată cît de frumos e imposibilul

Aleargă ca niște păsări pe deasupra zăpezii. Agitația lor veselă și necontenită te fascinează. Zboară cu ochii pe linia întinsă a zăpezii, se aruncă în hăul întunecat fără nicio ezitare. Bărbați neînfricați.

La începutul iernii lui 1918, doi ofițeri români se urcă într-un avion cu aripi de pînză, fără carlingă acoperită, fără parașute și zboară peste Carpați. Au în avion un sac și o servietă militară cu documente importante pentru Unirea care se pregătea. Și-au dat fețele cu parafină, zboară la 2600 de metri înălțime și sînt -40 de grade celsius. O să le degere ochii în cap, dar ei nu-și iau mîinile de pe manete.

Ajung și aterizează cu pasărea aia din scheleți și cîrpe, pe Cîmpia de la Blaj. Preoții îi iau și-i încălzesc în casele mitropolești. Alți bărbați ardeleni rămîn să păzescă avionul, zi și noapte, la -30 de grade. După încheierea misiunii, ofițerii se urcă din nou în avionul lor fără acoperiș și o iau la vale spre București. Pe pînza aripilor duc cu ei sute de semnături ale oamenilor din Cîmpia Blajului.

Undeva în inima Africii, în Mozambic, are loc un război care durează cinci ani. Cînd ies din junglă, oamenii mai sînt cîțiva, păsările împuținate, arborii tăiați iar animalele, ucise și mîncate de armatele înfometate, pe cale de dispariție. Un soldat, biolog de meserie, se uită disperat în jur, vede dezastrul, numără animalele din fosta pădure rezervație și se îngrozește. Un elefant, doi lei și trei zebre.

Soldatul pune pușca jos, își caută prietenii, găsește o rezervație intactă, sună, cere, strigă. Pleacă într-o dimineață cu camioanele și cu încă trei tovarăși spre cealaltă margine a Africii, conduce trei zile și trei nopți, vînează elefanții și-i încarcă în camioane, pornește înapoi spre casă și după alte trei zile și trei nopți de nesomn, ajunge cu elefanții în jungla lui din Mozambic. Apoi pleacă după lei, după gazele, după zebre. Cară animalele cu el, de peste tot pe unde le găsește, ca un Noe cu camion.

Două brațe și o voință de fier, refac lumea lui așa cum a găsit-o. Vie.

PS Veti fi iertat calitatea filmuletului, dar nu există versiuni mai bune ale lui. Însă imaginile sînt atît de sugestive încît nu mai contează…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s