Reporterul după ureche, plătit din bani publici. Vedeți aici cum arată știrile TVR!

Presa este și ea un domeniu criticabil. Nu e perfectă, fir-ar să fie!

Inevitabil, ca jurnalist ți se întîmplă și să nu poți obține toate informațiile de care ai nevoie. Uneori din vina jurnalistului, dar de cele mai multe ori din cauza lipsei de transparentă a instituțiilor. La noi, nu funcționează legea liberului acces la informații. Ci o nesimțire tipică pentru societățile primitive în care demnitarul și funcționarul își disprețuiesc pur și simplu cetățenii.

Dar, mai grav decît scăpările de informare, care pot fi obiective și corectabile pe parcursul dezbaterii după ce s-a lansat subiectul, sînt ignoranța și greșelile de gîndire.

În știrea de mai jos veți vedea cum un redactor de la TVR interpretează niște cifre cu o logică devastatoare: plecînd de la o eroare și continuînd cu o dezinformare, ajunge ca, în finalul știrii, să acrediteze ideea că vinovați pentru că nu s-au colectat accizele pe țigări și alcool sînt tocmai românii, care nu au consumat cît a gîndit Ministerul Finanțelor!

În plus, pe fond, omul nu înțelege mai nimic din ce spune, exprimările sînt total improprii, iar ministrul Cseke Attila nu lămurește ci încurcă și el, înțelegerea. Explicația nerealizării fondului este, de asemenea, stupidă. Ministrul vorbește dezlînat, iar reporterul trage concluzii uluitoare!

Dar să le vedem, pe fiecare în parte.

1. Ministerul nu a cheltuit 1,7 miliarde de lei, banii pe care fizic nu îi avea, ci a achiziționat și a beneficiat de servicii medicale de această valoare.

2. Explicația potrivit căreia oamenii au cumpărat produse mai ieftine este eronată, pentru simplul motiv că accizele nu se calculează în funcție de prețul de vînzare al produselor accizabile. Oricare ar fi prețul țigărilor, de pildă, valoarea accizei este aceeași.

3. Este mai mult decît evident că nu consumul „accizabilelor” a scăzut, ci a crescut volumul vînzărilor de marfă necontabilizată (prin neînregistrare și contrabandă).

Dacă reporterul năuc ar funcționa la publicația tatălui său, acasă la el, poate că nu ar reprezenta un subiect de interes pentru noi. Publicul îl poate ignora pur și simplu. Dar el este angajatul Televiziunii Române, un post public plătit (bine!) de cetățenii acestei țări. Ceea ce e inacceptabil.

Este inacceptabil și pentru că peste reporter și discuția lui buimacă cu ministrul Sănătății ar fi trebuit să se uite zeci de șefi, că așa e construit TVR, cu o ierarhie amețitoare. Iar salariile șefilor sînt cam cît ale miniștrilor.

Prin urmare, românii pot înțelege de aici că plătesc un ministru incompetent, un reportet fără cap și o armată de șefime din TVR, ca să-i dea produsul pe care l-ați văzut!

P.S. Poate că greșesc eu și omul are o justificare… Adică, stimabilul reporter ne ceartă pe banii noștri că nu fumăm destul ca sa îngrășăm bugetul și să-l întreținem pe el ca să ne mai poată certa și din alte pricini, la fel de întemeiate. Nu? Din punctul lui de vedere, are dreptate omul!

Sigur că așa stau lucrurile și-mi cer scuze. De acum vom bea și vom fuma mai mult!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s