Un șef la UBB cîștigă de 30 de ori mai mult ca un asistent. Raporturi feudale într-o instituție care pregătește elite

Am făcut cereri în baza Legii 544, dar n-am primit niciodată răspunsuri pe cale oficială privind salariile de la Universitatea Babeș-Bolyai. Conducerea Universității a refuzat cu obstinație să-mi răspundă ani de zile. Pur și simplu a ignorat cererea presei. Primim în schimb comunicate de la biroul de presă al instituției în care rectorul Marga își dă cu părerea asupra chestiunilor politice. Dar niciodată, cu un răspuns la o întrebare simplă privind salariile universitarilor, deși este vorba de o instituție publică, susținută cu bani de la bugetul statului. Și prin urmare, informația este obligatoriu publică.

Dar iată că recent a apărut o copie a declarațiilor de venit ale unor profesori de la UBB. Cîtă vreme ea nu este contestată public (și nu este) nu putem decît să o luăm ca fiind autentică.

Și ce vedem? Că salariile sînt de 8-10 mii de euro pe lună pentru capii sistemului. În timp ce un asistent universitar are 250 de euro pe lună. Adică de 30 de ori mai puțin. Salariul unui profesor cu funcție este de 10 mii de euro pe lună. Iar al unui profesor fără funcție de conducere, de zece ori mai mic.
Conferențiarii sau chiar profesorii universitari care nu sînt în grațiile rectorale nu depășesc 800 de euro pe lună salariu.

Nu înfierăm cu mînie proletară veniturile colosale pentru o țară săracă ale unor universitari de conjunctură, dar putem observa că diferența incredibil de mare dintre salariul de sus și cel de jos arată disprețul celor din vîrful ierarhiei față de tinerii care îi urmează. Față de sistem. Și asta pentru că prin autonomie, conducerea unei universități stabilește salariile.

Privind lista cu veniturile conducerii UBB înțelegem că între elita academică și clasa politică nu este nicio diferență: și unii și alții înșfacă cît pot de mult cînd sînt în vîrf, în detrimentul celor de la bază, pe principiul, cînd or ajunge și ei, și-or lua atunci!

Acest tip de comportament rudimentar, din păcate, se autogenerează, cei care azi sînt la bază și jinduiesc după un salariu mai mare abia așteaptă să ajungă și ei sus, să pună mîna pe ce au lăsat predecesorii. Să le ia locul și banii. Sau să intre în grațiile castei conducătoare. Au înțeles că doar așa se poate! Iată de ce goana după funcții și favorurile rectorului este cel mai important obiectiv creat în universitate la această oră.

Sistemul de salarizare cu discrepanțe enorme între conducător și condus institue raporturi de forță, ca în feudalism și un control al sistemului care nu mai are nimic de-a face cu democrația. Prin astfel de mijloace se întrețin conduceruile universităților, mandate la rînd.

Sistemul ierarhic, construit pe favoruri și menținut cu bani a dat rectori longevivi și a produs absolvenți mediocri. Castele universitare și-au rezervat resursele și au creat sistemul prin care ele să supraviețuiască: sistemul ierarhic piramidal. De tip faraonic.

Iată cîteva minusuri majore ale unei astfel de instutuții. Instiutuția monstru condusă feudal.

1. Masificarea sistemului. Numărul mare de studenți ce învață în condiții precare. Goana după bani a impus regula:îi treceți așa cum sînt, pentru că aduc bani.

2. Conducerile universităților au impus admiterea tuturor înscrișilor din aceleași motive, financiare. Salariile mari nu pot fi luate decît dacă numărul studenților este cît mai mare. La UBB învață atîția studenți cîți locuitori are orașul Turda (60 de mii).

3. Universitățile din România încasează anual tot mai mulți bani și tipăresc tot mai multe diplome, dar nu reușește mai niciuna să intre nici măcar în primele 500 din lume.

4. Au compromis ideea de democrație academică practicînd ierarhia feudală, bazată pe supunere și constrîngere salarială.

5. În senatul universității clujene, de exemplu, nimeni nu se împotrivește deciziilor comunicate de rector. Ședințele se desfășoară cu gurile închise.

PS: Să nu vă mire faptul că sursele nu pot fi citate. Deocamdată.

Dați clic pe imagine pentru a o mări.

Notă: Specificăm faptul că, după publicarea acestui articol, Universitatea Babeș-Bolyai a afișat, în 14 decembrie, declarațiile de avere ale cadrelor didactice pentru anul 2009. Prin publicarea acestor declarații se intră în normalitate. Ele diferențiază, așa cum în declarațiile de la Finanțe nu se făcea, salariile de veniturile din alte activități, venituri asupra cărora, pînă la urmă, tot conducerea universității decide. Dar, per ansamblu, discrepanța dintre sumele încasate de șefi și venitul unui supus obișnuit se păstrează și în 2009.

Vezi și:
» Lista celor mai mari venituri ale profesorilor universitari din sistemul public, pe Money.ro

Publicitate

20 de gânduri despre “Un șef la UBB cîștigă de 30 de ori mai mult ca un asistent. Raporturi feudale într-o instituție care pregătește elite

 1. Da, doar pe 2009 s-au făcut declarațiile de venit la Finanțe. Pentru 2010 se fac în primăvară.

  P.S. După aparitia articolului, au publicat declarațiile de avere pe 2009. Se pare că le aveau dar nu pe site. Veniturile din tabel sint declarate în 2009, dar pe 2008. Măcar i-am obligat la transparență.

 2. Articolul asta e o porcarie.
  Apoi, daca cele aratate sunt veniturile brute, unde sunt evidentiate cheltuielile catre CAS, CASS, somaj? In plus, coloana 2, Total impozit, nu reprezinta nici macar 16% din Total venituri brute, din prima coloana.
  Nu am nimic cu nimeni si cred ca intr-adevar presa este cea care scoate multe la lumina, dar asta nu inseamna ca trebuie sa credem chiar tot ce se scrie pe niste site-uri gen GAZETINO. Asta bun nume!!!
  Niste calcule simple arata ca s-a omis publicarea unor cifre. Foarte importante!

  1. Stimate cititor, tabelul respectiv este o fotocopie a declaratiilor de venit către Finante, iar acolo nu se evidentiaza CAS, CASS, somaj. Daca va deranjeaza ceva la declaratiile respective, adresati-va serviciului contabilitate de la UBB, poate aveti mai mult succes decît mine. Iar dacă vi se pare că e o fraudă acolo, dacă nu s-au sesizat organele de control, sesizati-le dvs.
   Cît privește blogul, nu văd de ce ar trebui să vă deranjeze. HuffingtonPost a început ca un blog.
   Gazetino este diminutivul de la Gazetă, așa erau numite ziarele la începutul lor. Erau dintr-o foaie, se împărțeau prin tîrguri, chiar scrise de mînă. Blogul de azi este un Gazetino de ieri, în era virtuală a presei.

 3. Stimate domn. Eu cred ca hartia lasata de laptar (sau laptareasa) reprezinta salariile stimabililor pe o luna. Nu incape discutie despre profesionusmul unora (Pompei Cocean se spune ca si-a copiat deza de doctorat). Dupa cum vezi in linkul de mai jos, la capitolul salarii UBB sta mai rau decat Universitatea din Bucuresti, in speta Facultatea de Geografie, unde profesorii au salarii de peste 30.000 lei/luna (ne referim la profesorii pensionabili, care dau pe la scoala de sarbatorile de paste si Craciun, ca salariile le primesc pe card si nu trebuie sa semneza statul)
  http://www.realitatea.net/salarii-de-peste-30-000-lei-pentru-unii-profesorii-de-la-facultatea-de-geografie_541722.html

 4. Salut curajul acestei doamne, Sunt de acord cu cele relatate. Din pacate, in feuda d-lui Marga nu s-a putut patrunde de ani de zile. Iata ca cineva totusi a reusit, acum. E destul de trist ca un sef al unei institutii atat de prestigioase cum e UBB sa fie lacom si tiran. Si cand te gandesti ca domnia sa, ditamai rectorul, tine prelegeri peste prelegeri in care, printre altele, ne vorbeste de moralitate, de corectitudeine si cinste,k te cuprinde un fel de lehamite. Ce deosebire mai este intre dansul si un politician lacom si fara scrupule ? Nici una. Cat priveste calitatea invatamantului superior pe care domnia sa il pastoreste de atatia ani, sa nu mai vorbim. Suntem de rasul lumii academice din intreaga Europa. Dar, ne putem mira oare, cand stim cat de fulminant a urcat domnul Marga pe treptele academice, dupa Revolutie ? Cu pumnii si coatele si nu de putine ori, calcand peste „cadavre”, in timp ce alti colegi de ai sai au trudit din greu, dar au ramas in urma. Nu au avut tupeul domnului Marga. Iar, despre calitatea prestatiei domniei sale, sa nu mai vorbim. Cu un asemenea universitar va fi greu sa intram macar in coada lotului celor 500 de institutii academice. Este de „salutat” si de admirat felul cum pe undeva l-a imitat pe Dinu Paturica din romanul lui N. Filimon. Invatamantul care se face azi la UBB este departe de cel de pe timpul regretatului Stefanescu-Goanga. Domnul Marga nu se va putea ridica la nivelul inaintasului sau, nici profesional si nici moral. Pacat!

 5. Draga Dana,
  Iti multumesc mult pentru acest articol, il asteptam de ani de zile, stiu cat ai incercat sa obtii aceste informatii, rezistand presiunilor si din UBB si din mafia locala care il inconjoara pe Marga. Putini stiu din exteriorul UBB atat de bine ca tine cum stau lucrurile acolo. Dar vreau sa-ti atrag atentia asupra unui aspect foarte important: salariile (uriase, deprimant de uriase) sint totusi numai o mica parte din ilegalitatile de la UBB. Uite o pista de investigatie: firmele capusa ale angajatilor sau rudelor angajatilor UBB prin care se deruleaza achizitiile de milioane, zeci de milioane de euro anual, de la hartie de scris pana la aparatura sofisticata. Orice achizitie trebuie sa se faca prin aceste firme, care concureaza fals intre ele si care obtin comisioane uriase din bani publici. Incepe cu Pusok, de pilda.
  Sunt foarte multe de spus, enorm de multe, despre iobagia si impostura universitara sub Marga, despre felul in care a promovat nulitati gen Paun sau Baba si le-a manipulat pe urma cum a vrut. Si sunt oameni care s-o spuna, crede-ma. Insa se tem s-o faca public, putine sisteme functioneaza asa de bine precum cel pus in miscare de Marga.
  Felicitari, curaj, continua, sunt multi alaturi de tine, nici nu stii cati (mai putin curajosi, cu siguranta, dar exista).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s