Miracolul. Sau ce-l pune pe om în mișcare

Undeva, în țara Galilor, lîngă Cardiff, la 1917 era o colină. Într-o zi sosește un englez să cartografieze zona. Galezii îi spun că ei au acolo un munte. Englezul măsoară și nu iese de munte, iese de colină! Galezii se adună seara la cîrciumă și stabilesc. Noapte de noapte vor urca pămînt și piatră pe colina lor pînă se face de munte! Cu mic cu mare, preot și femeie, copil și bărbat, cară pămînt cu sacii, cu mîinile, cu gălețile. Pe topograf îl rețin cu șmecherii, îl duc cu zăhărelul ziua, iar noaptea își umflă colina cu truda lor, pînă la dimensiunea cerută de geografie.

Pînă la urmă englezul se prinde că turma de furnici ce cară, pe vînt și ploaie, pămîntul de jos din vale, la deal, fac, cu mîinile lor, istorie. Cînd merge să facă o nouă măsurătoare, dealul galezilor ajunsese, cu toată țărîna cărată în vîrful lui, un munte!

Sînt lucruri care nu se schimbă niciodată, doar noi ne apropiem sau ne îndepărăm de ele. Ca de stele, de Dumnezeu sau de noi înșine. Cînd revenim în locul părăginit de uitare, parcă am descoperi un miracol. Și uite așa ne jucăm de-a înțelesul și neînțelesul lumii.

Miracolul dragostei. Chiar și cînd iubești o movilă de pămînt.

El mută munții din loc sau umflă dealurile spre cer. El pune lumea în mișcare.

Anunțuri

5 gânduri despre “Miracolul. Sau ce-l pune pe om în mișcare

  1. Excelent comentariul. La fel și filmul, îl recomand celor care nu l-au văzut până acum, ironic și delicat în același timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s