Blestemul, ca viața! De la soldații lui Napoleon la WikiLeaks

Se uită în ochii tăi și taie cu gîndul, aerul care vă desparte. Omul blestemă așa cum ar arunca săgeți, cum ar azvîrli cu halebarda sau ar apăsa lug pe trăgaciul mitralierei. Apoi răsuflă ușurat, a făcut-o.

„Să nu mai apuci să vezi cînd s-o coace porumbul ăsta!” Îl blestemă țăranul pe activistul comunist care-i confiscă pămîntul. E forma lui de revoltă neputincioasă, arma secretă care taie carnea dușmăniei fără să-l umple de sînge pe mîini. Îl răcorește.

Blestemul îl descarcă pe om de furie ca prăjina pusă paratrăsnet printre furtuni. Între cer și pămînt, furia lui biciuie aerul și cade ca un scurtcircuit apoi, se scurge tăcută în țărînă.

Este iarnă în pădurile Bretaniei, un soldat al lui Bonaparte este hăituit și împușcat pentru loialitatea sa față de împărat. Femeia și copilul lui, la aflarea veștii, aleargă în plină noapte spre cremenea munților și de acolo, cu fața spre castelul criminalului, îl blestemă. Strigătele lor de furie umplu valea și aveau să le umple golul din suflete. Răzbunarea a început cu un strigăt în hău.

Am văzut un film american, care începea destul de bizar, părea un film prost. Nici n-am crezut că mă voi uita la el pînă la capăt. Dar la un moment dat mi-am dat seama că faptele de acolo meritau atenție. Era vorba de anii 60 cînd SUA era în plină vînătoare de comuniști. Un agent FBI, disperat că nu-și făcuse norma îl denunță pe un chinez amărît care lucra la o spălătorie, cum că ar fi agent comunist infiltrat în State.

Chinezul este condamnat la închisoare unde își și pierde mințile. Cînd iese, după zece ani, agentul primește sarcina să-l supravegheze. Chinezul lui însă nu se mai putea integra și clachează. Se aruncă de pe un pod, dar nu înainte de a arunca spre agentul din depărtare un blestem: „Îți doresc să fii și tu chinez!”

Agentul ajunge, într-adevăr, mîncat de remușcări să pactizeze cu chinezii. Se îndrăgostește de fata victimei și începe să trăiască în lumea ei. Să mănînce cu bețele și să gîndească liber. Liber de FBI, liber de America. Colegii îl îndepărtează, pînă la urmă își pierde slujba. Este izolat de toți și neînțeles de nimeni. Devine „un chinez”. Un paria. Și vede cum e.

Dar nu împlinirea blestemelor dau farmec lumii. Ele cel mult, îl ajută pe disperat să cîștige bătălia măcar în închipuire, că așa e viața. E bun doar ca psihoterapie.

Interesant este ce vedem azi: scandalul WikiLeaks ne arată că și cei mai puternici oameni ai lumii sînt vulnerabili, că nu există scut perfect pentru nimeni și asta e bine. Că și cei slabi pot cîștiga putere, cînd te aștepți mai puțin. Nu știm ce mecanisme atacă și fisurează sistemele aparent imbatabile (hackerii ne-ar putea da cîteva amănunte!), dar iată că se poate.

Și cei din buncărul puterii ca și cei care au zgrepțănit la ușa lui înțeleg că nimeni nu este invincibil. Și asta e bine. E ca spaima că și tu poți fi chinez.

Iar ce învață omul despre el însuși e mai important decît securitatea statelor și chiar decît ordinea mondială.

Foto: imdb.com

Reclame

2 gânduri despre “Blestemul, ca viața! De la soldații lui Napoleon la WikiLeaks

  1. Visez la vremea cand intre conducatori si condusi nu va mai exista o lupta surda si oarba, ca si cum interesele lor sunt divergente. Visez la vremea cand aceste interese devin convergente, fiindca asa e normal sa fie.

    Asa cum e acum, cand se pandesc unii pe altii, cand se acuza unii pe altii, cand democratia si reprezentativitatea abia de mai este suportat, ma deprima.

    Ma gandesc la disparitia conducatorilor. Chiar, ce nevoie mai avem de ei, daca tot dorim sa execute ce le spunem noi? Mai bine sa dispara si facem ce dorim fiecare!

  2. Nu sintem anarhisti, domnule profesor, sîntem oameni rationali. Dar si prin cel mai tare organism bîntuie boli pentru care o vaccinare la o jumate de secol e bună!
    Dacă e să vă spun la ce visez eu…Dar poate am sa va spun într-o zi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s