Președintele, singur și în derivă?

La un an de cînd a cîștigat al doilea mandat, vedem cum Traian Băsescu devine tot mai bizar. Se comportă ciudat, este tot mai încrîncenat, iar discursul său tot mai nearticulat. Am putea pune acest tip de comportament pe seama crizei economice care-i ține în corzi pe mai toți liderii politici ai lumii, dar e mai mult decît atît.

Urmărind luările lui de poziție și mesajele din Parlament, dar și atitudinea în public, la întîlnirile cu oamenii, nu putem decît să intuim că în spatele său e ceva putred. „Ceva e putred la Cotroceni”!

Ce se vede? O sărăcie de idei alarmantă, pe care am putea-o interpreta drept concentrare pe o unică problemă. E criză, avem de făcut un plan de austeritate, ne concentrăm exclusiv pe el pînă cînd scoatem țara din impas. Grosso modo, cam așa am putea rezuma situația.

Dar explicația nu epuizează problema. Măsurile de austeritate sînt și ele din ce în ce mai simpliste și produc efecte într-o singură direcție. Se pare că ideea fixă a Cotrocenilor este aceea de a acționa accelerat pentru echilibrarea statului. Dar ea oferă doar soluții reducționiste, este exclusivă. Cu alte cuvinte, președintele ia de pe un taler, uitînd să privească și spre celălalt. Altfel, cum putem interpreta faptul că cere reducerea concediului maternal de la doi ani la un an, fără a se gîndi că demografia, natalitatea, copiii sînt pe celălalt taler, cel care acum cîntărește mai puțin?

Ce rost a avut o Comisie prezidențială pentru analiza riscurilor sociale, dacă președintele însuși a uitat ce spunea raportul ei? Prin măsurile de austeritate pe care le propune Traian Băsescu a ajuns să atingă „fibra națiunii”, așa cum, într-unul din discursuri, promitea să nu facă.

Revenim și ne întrebăm: de ce sînt atît de rudimentare, de sărăcăcioase în valențe, în idei, soluțiile președintelui? Pentru că au un soi de meschinărie improprie unui tip considerat curajos, se spune și patriot, om cu forță în acțiune, convingător și autoritar. Traian Băsescu ar fi un bun negociator, chiar și cu organismele internaționale, dacă ar avea resurse de idei, dacă ar avea soluții în care să creadă, gloanțe pe țeavă.

Dar nu are. Președintelui nu are cine să-i scrie, ca să pastișăm o proză a lui Marquez. Dacă privim cu atenție spre cuvintele sale rostite pe la radiouri sau televiziuni, pe la întrunirile publice, observăm în spatele lor asemănări cu doar două tipare de gîndire, singurele care par a mai servi masa cu Traian Băsescu. Mugur Isărescu și Elena Udrea.

Dacă așa stau lucrurile în realitate, îi înțeleg atașamentul față de fiecare dintre cei doi. Chiar foarte bine. Temperamental cred că seamăn cu președintele și, în situații de criză, poate că aș reacționa la fel. Dar voi încerca să aflu și de ce aș greși.

Mugur Isărescu este omul „care știe ce spune”, cumpătat și serios, calm și cărunt, psihologic vorbind el e tatăl la care apelezi cînd ai nevoie de sprijin, de un sfat. Tatăl care a stat acasă 20 de ani, pe cînd tu cutreierai mările. Mugur Isărescu este ce tu nu ești, este contrariul tău. Iar cînd o țară întreagă îți reproșează imprevizibiliatea, instinctiv te asociezi cu statornicia. El are putere, guvernează banul. Traian Băsescu nu mai știe ce guvernează. A pierdut limbajul în care vorbea cu poporul său, acum vine în fața națiunii și înșiră cifre. Sînt importante, firește, dar discursul unui președinte (ideile în care crede) trebuie să fie mai mult decît atît.

Nu demagogie, dar nici cinism insipid. Dincolo de cifrele neiertătoare, România trebuie dusă cu luciditate și speranță mai departe, iar pentru asta e nevoie de mai mult decît de o idee: „De unde tăiem?”

Pentru ce nevoi are acum un președinte de țară aflată în criză, precum România, Mugur Isărescu este prea puțin. Oricît de mult ar ști despre domeniul lui, genial să fie, e firesc să nu-și poată extinde expertiza asupra celorlalte domenii. Specialiștii știu din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai puțin, nu?

Elena Udrea. De ce influența sa nu-l îmbogățește pe Traian Băsescu în idei? De ce nu-l inspiră pe președinte? Regăsim la cei doi idei și atitudini comune, un anumit tip de gîndire și proiecte comune. Dar nu găsim ceea ce o femeie îi poate da tovarășului de drum: inspirație, atașament față de viață, înțelegere față de popor.

Trebuie să recunoaștem, Elena Udrea a evoluat ca personaj public, face eforturi importante să intre în tiparele de politician. Are o inteligență exersată pentru acumulări în acest sens. Dar nu este destul. Are aproape tot ce-i trebuie, dar rămîne o construcție artificială. De fațadă. Dincolo de care e un mare gol, nu mai e nimic. Nu are acumulări de viață, trăiri complexe și experiențe din lumea reală. Tot ce acumulează nu-i ajunge nici ei, ce să mai dea?

Pur și simplu, este așa cum a spus chiar Traian Băsescu: Elena Udrea nu are experiența necesară pentru funcții mai înalte în politică. Atunci, de unde ar avea experiența necesară pentru a-l sfătui pe președinte?

P.S.: În timp ce-l vedem pe Traian Băsescu tot mai singur, cu un portofoliu de idei tot mai sărac și mai departe de „fibra poporului”, consilierii prezidențiali primesc misiuni în afara Palatului. Unul dă tonul mișcărilor pe scena politică pe la televiziuni, iar altul chiar execută un exercițiu pe caietul de acasă. Candidează la funcția de președinte al UDMR.

Reclame

7 gânduri despre “Președintele, singur și în derivă?

 1. In chestii de astea functioneaza reteta: pune-te in pielea personajului.

  Sa schimbi mentalitatea unui popor invatat sa fie asistat de vreo 65 de ani incoace. (Apropo, in China nu exista asistenta sociala). Dar nu oricum ci cu pistolul la tampla, adica criza datoriilor suverane ale statelor pe cale sa explodeze si sa duca totul de rapa.

  Sa ai informatii de prima mana, inclusiv de la BXL si sa nu poti face nimic pentru a evita dezastrul. Sindicatele, partidele politice, cetatenii ei insisi, toti vor sa mearga orbeste in prapastie. Si sa asisti la asa ceva, desi ai o bruma de putere in maini.

  Ce-ai face?

 2. Ce inseamna s-a izolat? Ca nu negociaza. Ce sa negocieze? Cand toti cer sa LI SE DEA, ca asa au fost invatati, nimeni nu intreba de unde. Iar Romania, are i sansa unica sa scape de tavalug, avand o datorie externa mica. Si sa atragem investitori care fug de alte tari. Dar suntem pe cale s-o ratam, din cauza celor care CER, CER, „drepturile noastre”. Care drepturi, Doamne iarta-ma, ca drepturile izvorasc doar din munca sau din proprietate. Intelege cineva chestia asta? Nu.

 3. Înțelege, poporul înțelege, cum a înțeles și altă dată, doar să vrei să-i vorbești și să știi să o faci, cinstit și normal. Poporul acesta a înțeles în 65 de ani să moară la Canal, să construiască hidrocentrale, Transfăgărășan, Casa Poporului. Să facă frig și foame, să stea la coadă, să muncească la CAP pentru 7 lei pe zi, să rabde și să spere că va fi bine. A înțeles să rupă lanțurile cînd lumea se deschidea, a înțeles că pentru libertate poate să moară în stradă. A înțeles să-l aleagă pe Emil Constantinescu ca să schimbe macazul, a înțeles iată, să-l aleagă și pe Traian Băsescu cînd presa îi spunea contrariul. A înțeles multe. Ar înțelege și acum, dacă cineva ar vorbi cinstit cu el. Cinstit însemnînd spun ce fac și fac ce spun.

  1. Nu-i chiar asa. Doar n-o sa sustii ca „a inteles” sa moara la canal sau pe trasfagarasan. Nu avea incotro, nu ca a inteles. E putin altceva.
   Acum cand nu mai „intelege” de frica, e capabil sa se duca orbeste in prapastie. Ca nu-l intereseaza cine va plati datoriile, adica copiii si nepotii nostri.

 4. Pai nu le-a spus ca nu mai e de unde si SA STRANGA CUREAUA? Cine a inteles? Ca voiau salariile si pensiile lui Tariceanu, adica banii de pe BCR si altele. S-au dus, nu mai sunt. Cat despre posetele si pantofii lui Udrea, ce sa faca, sa stea dupa ea, sa nu-si cumpere d-astea?

 5. In momentul in care in campania electorala iti cumperi electoratul cu promisiuni in care tot dai.. promiti pensii, promiti ca le dai si tot dai.. atunci e absurd ca Basesscu, dar si altii sa se intrebe acum de ce lumea doar CERE? Pentru ca asa li s-a promis. Acum sa vad si eu cum or sa iasa basma curata.
  Este timpul sa se termine cu politica asta de a cumpara a se intelege pacali electoratul cu astfel de promisiuni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s