Alianța DA s-a refăcut pe marginea drumului. Pacea de la Florești, cumpărată cu 2 milioane de euro

Asfaltarea în Florești se face printr-o alianță surpriză între PDL și PNL. Primarul și viceprimarul s-au înțeles, la capătul a doi ani de dispute, cum să împartă beneficiile lucrărilor de asfaltare, care ajung la valoarea de 2 milioane de euro. TCM Baia Mare, firma de casă a PDL, și Cridov, firmă apropiată PNL, s-au înțeles să împartă lucrările. Dar cât ne va costa, pe noi, pacea lor?

După lupte seculare, asfaltul va ajunge în sfârşit pe 10 străzi din Floreşti. Dar nu orice fel de asfalt, ci unul bine colorat politic, galben cu portocaliu. De ce? Simplu: pentru că în echipa de la Primărie avem un primar PDL şi un viceprimar PNL. De ce au trecut doi ani de la semnarea efectivă a contractului până la începerea lucrărilor? Răspunsul stă în cele peste 2 milioane de euro ce trebuiau „împărţite frăţeşte”. De ce a fost nevoie de 3 licitaţii şi un proces? Şi mai ales de ce firma care a câştigat licitaţia, TCM Nord Baia Mare, a subcontractat lucrările firmei Cridov, descalificată la licitaţie ca „neeligibilă”?

Sunt doar câteva întrebări fireşti care se ridică în legătură cu “marea asfaltare”. Răspunsurile evident sunt „colorate” politic.

În prag de iarnă, Primăria Floreşti a închis 10 străzi din comună pentru lucrări de extindere sau introducere a canalizării, modernizare trotuare şi asfaltare. Pentru că, în curând, vremea se va răci accentuat și vom avea din nou „şansa” să ne descurcăm fiecare după posibilităţi toată iarna cu acest şantier, după modelul perfectat anul trecut în prag de sărbători pentru sensul giratoriu.

Start cu hei rupul

După doi ani de așteptări, în numai o lună, „la foc automat”, s-au deschis șantiere de lucru pe străzi din diferite locuri ale comunei. Ceea ce ne face şi mai mult să ne întrebăm cum de acum se poate şi până acum nu s-a putut? Astfel, pe strada Muncitorilor deja au fost finalizate trotuarele, deși în prima fază au fost nemulțumiri ale oamenilor de pe această stradă referitor la cota de înălțime la care urma să fie turnat asfaltul şi care le-ar fi îngreunat accesul în curți. Aici va urma etapa de așezare a stratului de pietriş stadiu care va fi menționat probabil până la primăvară. Pe tronsonul Cetății II s-a spart betonul şi se lucrează la canalizare. De asemenea, se lucrează pe străzile Prof. Ioachim Olteanu, Digului, Tăuțiului, Cetății I , Plopilor, Cloșca și Crișan. Strada Someșului, cuprinsă în prima etapă a acestui proiect, mai are de așteptat însă deoarece proiectul inițial a fost greșit întocmit și necesită refacerea.

Culoarea….asfaltului

Despre licitațiile pentru asfaltare s-a discutat și răs-discutat. În etapa finală au fost 6 firme participante: Panpetrol Com-Walhalla, TCM Nord Baia Mare, Viarom Construct-Cridov, Nordcomforest-TIM-Diferit, Construct Perom-Drum Construct-L Construct și Strabag-INstal Construct Grup. Cinci dintre ele printre care și Cridov, au fost descalificate pentru că nu corespundeau cerințelor de eligibilitate. Așa că lucrarea a fost atribuită firmei TCM Nord Baia Mare, care a câștigat licitația cu cea mai mare ofertă ca preț, în valoare de 8.082.246,05 lei.

„Oferta câștigătoare este a firmei TCM Nord SA din Baia Mare. A fost aleasă pentru că întrunește toate condițiile. Este cea mai scumpă dar criteriul financiar este de doar 45%, în rest se adaugă condițiile tehnice materialele și utilajele folosite, garanția pentru lucrări, securitatea și protecția muncii. Iar la toate celalalte oferte existau mici lipsuri, practic nu se îndeplineau toate condițiile şi sunt descalificate în acest sens”, spunea atunci primarul Ioachim Vancea.

Cât de portocalie este TCM Nord?

Firma TCM Nord Baia Mare a obţinut în ultimii 3 ani de la Compania Națională de Investiții subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale (condus până în decembrie de Vasile Blaga și ulterior de Elena Udrea) contracte pentru 8 săli de sport din bani publici. E deja celebru cazul sălii de la Vădăstrița din județul Olt unde TCM a făcut o structură metalică în valoare de 150.000 de euro înainte ca CNI să îi atribuie contractul. Iar patronul firmei a declarat senin că „bănuiam că vom câștiga”. Așa că și în Florești a contat „experiența” celor de la TCM de a întocmi perfect un dosar de licitație, iar oferta a fost aleasă câștigătoare. În acest fel primarul PD-L Ioachim Vancea nu și-a dezamăgit partidul.

Frate, frate, dar brânza-i pe bani

Numai că în Floreşti comisia de licitație a fost condusă de viceprimarul liberal Horia Şulea care şi-a manifestat în şedinţa de deschidere a ofertelor „aversiunea” pentru aroganţa celor de la TCM care probabil că „bănuiau” şi de această dată că vor ieși câștigători. Pentru a se rezolva şi acest mic conflict din echipa de la primărie s-a găsit o soluție simplă. TCM a subcontractat către ne-eligibilii de la Cridov lucrările și aceștia lucrează acum nestingheriți pe străzile din comună. Aşa s-a tranşat „frățește” problema asfaltului, cu beneficii şi de o parte și de alta. Asta pentru că, spun sursele noastre, Cridov este apropiată liberalilor.

Despre acestă situație viceprimarul, responsabil direct pentru proiectul de asfaltare, nu vrea să comenteze: „Nu vreau să spun nimic, mi-am exprimat poziția în comisie şi s-a decis câștigătorul. Vreau să spun însă că măcar cei de la Cridov își fac treaba bine”, a spus Șulea.

Mai rămâne o singură întrebare, importantă

Unde ajung cele 1,5 milioane care reprezintă diferența dintre oferta câștigătoare a TCM de 8,08 milioane de lei și cea de 6,53 de milioane a celor de la Cridov? Răspunsul a fost schițat de viceprimar care a pronunțat neoficial cuvântul „mafie”. Perfect de acord, dar am întreba noi, e vorba de „mafia” cu care a căzut la pace?

Un articol de Claudia Romitan publicat în Ziarul de Florești

Foto: Instantaneu din ședința Consiliului Local Florești

Anunțuri

2 gânduri despre “Alianța DA s-a refăcut pe marginea drumului. Pacea de la Florești, cumpărată cu 2 milioane de euro

  1. Parca as citi un articol din can can .. mi se pare jenant sa faci niste insinuari, sa pui retoric niste intrebari la care sa raspunzi tot tu .. totul fara a prezenta niste dovezi clare! Jenant!

  2. Jenant? Nu, de-a dreptul penal. Nu știu cât va trebui să așteptăm să înceapă Curtea de Conturi să își facă datoria, să aflăm și noi cam la cât se ridică parandărătul, să știm cu ce bani își trag unii vile și SUV-uri de neam prost din taxele pe care le plătim noi. Poate ar fi cazul să ne comunice și partidele implicate listele cu firmele „agreate” de ele, ca să știm la viitoarele alegeri pentru cine să pregătim banii când le dăm votul. Uite, de-asta trăim rău! Însă ticăloșii care profită de sistemul politic corupt actual nici măcar nu se pot abține să nu-și „repereze” onoarea. Așa ne trebuie, să fim și furați, și sfidați!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s