Pe cine medaliază Biserica Ortodoxă din Ardeal și de ce. Videanu și deputatul de la bordel, decorați de Arhiepiscopie

Dacă vrei să-ți bați joc de o instituție importantă a națiunii tale, nici nu e greu. E de ajuns să taci și să asiști cum comuniștii atei dărîmă biserici, pentru ca mai tîrziu să le construiești chiar tu, în exces. E de ajuns să nu condamni genocidul comunist, iar mai tîrziu, să decorezi la grămadă, polițiști, servicii secrete, președinți de consilii județene, deputați, senatori, oameni de afaceri pentru merite meschine.

Biserica Română din Ardeal acordă Crucea Transilvană, cea mai mare distincție de merit, cu o ușurință periculoasă. A primit-o Virgil Ardelean (șeful „Doișiunsfert” din MAI, zis și Vulpea), colonelul Budișan, deputatul Vasile Soporan, dar și vicepreședintele CJ, Radu Bica, primarul PDL Sorin Apostu sau omul de afaceri Ovidiu Turcu (cel care a rămas fără un ochi într-o încăierare la drumul mare).

Vezi și:
» Casa lui Dumnezeu, pazita de ciinele lui Bartolomeu

Pe 30 noiembrie acestă dinstincție va fi acordată lui Adrian Videanu și deputatului PDL Petru Călian, cel care s-a aflat în centrul unui scandal legat de frecventarea unui bordel din Cluj. Deputatul a mărturisit ulterior că se ducea acolo ca să studieze fenomenul prostituției.

Din lista celor decorați nu lipsesc profesorii care-l admirau pe Stalin, nu lipsește nici rectorul Andrei Marga, Ștefănie, primarul din Turda sau guvernatorul Mugur Isărescu.

Crucea Transilvană ajunge în mîinile oricui, pentru meritul de a fi ajutat Biserica cu bani sau avize și aprobări. Un fel de mită creștină, de șpagă la vedere, prin care, din păcate, Biserica devalorizează actul creștin al generozității dar și corectitudinea instituțională.

Creștinește, este o inutilitate și chiar un păcat. Al trufiei. Dumnezeu răsplătește oricum faptele bune, iar capii Bisericii trebuie să cultive smerenia nu infatuarea, lauda și preamărirea.

Adriean Videanu și Petru Călian ni se spune, au ajutat la rectitorirea mînăstirii Nicula. Dar ce este Nicula? Un adevărat complex de clădiri și centru de investiții imobiliare care s-a ridicat în ultimii ani. Nu întîmplător, la cea mai importantă sărbătoare din an, de Sfînta Maria în 15 august, politicienii sînt așezați pe podium lîngă soborul de preoți pentru ca poporul să-i vadă și să-i admire cum știu să-și facă ei cruce.

De la Adrian Năstase la Petre Roman, Tăriceanu și Geoană, Emil Boc și Ecaterina Andronescu, miniștri și parlamentari, toți s-au perindat pe la Nicula ca să se lipească de poleiala hainei preoțești. Biserica a folosit slăbiciunile politicienilor și pofta lor de preamărire ca să obțină bani și privilegii. O complicitate veche, ca o boală rușinoasă, se tot întinde pe obrazul Bisericii. Pentru cîștiguri trecătoare. Pentru ziduri, candelabre aurite, conturi liniștitoare, mașini de lux.

Iată că biserica ne face o proastă educație, din nou. Ne arată că orice greșeli ai face, dacă plătești un tribut, poți trece imediat în rîndul celor decorați pentru înalte merite, în rîndul celor mai buni. Plătești și biserica te iartă, te gratulează și te dă de exemplu, ca unul dintre cei mai buni.

Dacă societatea a așteptat de la Biserică o bună călăuzire, semne de corectă orientare, a așteptat degeaba. Ea nu a reușit să lumineze calea spre țărm, nu ajută poporul să găsească drumul bun.

Ne arată din nou că, pînă și pentru ea, cine dă banul contează cel mai mult.

Anunțuri

5 gânduri despre “Pe cine medaliază Biserica Ortodoxă din Ardeal și de ce. Videanu și deputatul de la bordel, decorați de Arhiepiscopie

 1. Cred că este necesar pentru ierarhia bisericească ortodoxă din Cluj şi nu numai spre a se vindeca de obedienţa cu iz comunistoid ci şi spre a şi reveni la curajul mărturisirii de o recuperare la Mănăstirea Petru Vodă şi de o cură de înduhovnicire la Părintele Justin Părvu.

  Către Părintele Rafail Noica mi teamă să îi îndrum fiindcă mi că nu i primeşte…

  Să aibe grijă ierarhii ca nu cumva când merg către Catedrală, Avram Iancu să nu cumva să le scape sabia pe scalp aşa de reamintire că ar cam trebui să se poarte decent cu naţiunea română a cărei reprezentanţi sunt, cel puţin la nivel procentual, fiindcă faptic văd că se străduie să contrazică atât cât se poate omeneşte procentele sfidând prin premii lu videanu (poate că de la afacerile imobiliare ale acestuia cu alţi ierarhi li se trage)…

  Trist, DAR Doamne, ajută că în afara acestor mercantili şi medaliatori avem pe marii duhovnici ai naţiunii

  de când o început „criza” în BOR, afară de duhovnicii neamului şi preoţi mai destoinici, nimeni dar nimeni nu are curajul mărturisirii… li mai frică decât pe vremea comunismului să vorbească dar de premiat dau premii mai ceva ca pe vremea lu ceaşcă, şi sunt primii la iecumenisme, din ecuaţie mai lipseşte numa iliescu

  Se vede treaba că ortodoxia geacă şi sârbă chiar şi cea bulgară nu au picioare de lut şi pentru asta suferă şi sunt prigonite…

  http://acvila30.wordpress.com/2010/11/23/video-de-la-salbatica-izgonire-a-episcopului-artemie-si-a-fiilor-lui-duhovnicesti/

  Este plin de cărţi ale Părintelui Arsenie Boca dar oare sunt acestea citite clar şi oare cine îşi poate asuma azi lupta părintelui de odinioară şi curajul mărturisirii ortodoxiei şi românismului???

  http://fanu.wordpress.com/2010/11/21/ofensa-adusa-steagului-romaniei-tricolorul-a-capatat-la-alba-iulia-portocaliu-si-un-semn-ciudat-deasupra/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s