Comisarul singuratic. Cioloș de pe Facebook

În general, informația venită din cancelariile europene sună prea tehnic, imposibil să se lipească de urechile obișnuite cu știri despre Bote sau pocăitul Bodo. Nici comunicatorii europeni nu se străduiesc să vorbească o limbă umană, că le-a fost mai simplu să înlemnească niște cuvinte standard pe care le plimbă prin birocrația celor 27 de nații, fără să le pese dacă cineva aude sau nu, clopoțelul.

Am auzit însă discuții libere în spatele birourilor oficiale. Sînt mult mai simple și aplicate. Dar și îngrijorătoare. Ce spun cei care își pierd timpul pe holurile de la Bruxelles? Că Europa a simțit slăbiciunile României și-i dă lovituri binemeritate unde o doare mai tare. Se știe, de exemplu, acum că nu avem un plan comun de acțiune în țară, că nu sîntem capabili să ne adunăm trei la o masă și să stabilim prioritățile și că, în general, ne săpăm între noi care să ajungă la resurse, astfel încît nici nu mai prea ajungem. Și lor le convine. Resursele sînt comune.

Dacă urmăriți ce spune comisarul Cioloș, pe unde apucă, ce probleme are și ce planuri și-a făcut, veți vedea că e ca un Don Quijote român trimis la Bruxelles. Îi cerem să facă ce-o ști, dar să facă bine și să nu aibă pretenții de la noi, că sîntem ocupați.

A dat un interviu în Adevărul și scrie pe Facebook în toate limbile pe care le știe, despre misiunea lui de a reforma politica agrară din Europa.

Vrea finanțare pe criterii noi, echitabile (nu egalitare), vrea șanse și pentru micile ferme și plafonarea finanțării pentru latifundiari. Ce idei mărețe! Ce frumos!

Dar Bucureștiul nu aude, nu e interesat, are altă treabă. Ministrul Agriculturii „face” noile prețuri la alimente cînd nu are emisiune la TV sau discuții cu colegii de la OMG.

Fostul negociator șef Vasile Pușcaș îmi spunea săptămînile trecute: „Cioloș se luptă pentru fermele mici și o nouă Politică Agrară Comunitară. Dar nimeni nu-l ajută. Din țară nimeni nu-i dă o mînă de ajutor.” Unde sînt profesioniștii, lobbiștii?

În concluzie, agricultura lui badea Gheorghe nu reprezintă un interes profitabil pentru politica românească, nu e o miză. E o miză pentru idealiști. Pe unul îl găsiți pe Facebook și azi-dimineață, scrie despre misiunea sa la o întrunire cu guvernul de la Budapesta.

P.S. Ce mă impresionează la Dacian Cioloș este lipsa sa de prejudecăți. Comunică pe Facebook, așa cum ar comunica pe oriunde, pentru că scopul său e important și nu mediul. L-am „prins” cu ceva timp în urmă, pe Hotnews, comentînd la un reportaj al meu despre ceapa de la Pericei. A spus lucruri pertinente, a făcut o scurtă radiografie a situației prezentate de reportaj și a mărturisit că acolo a copilărit. Un om normal.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s