Lăzăroiu confirmă Gazetino: interesele universitarilor din Parlament fac imposibilă o Lege a Educației care să curețe sistemul

Gazetino a atras atenția, cu cîteva luni în urmă, asupra faptului că interese transpartinice ale universitarilor din Senat țineau pe loc proiectul de lege a educației propus de Guvern. Acest proiect le-ar fi redus privilegiile și ar fi făcut posibilă reformarea sistemului universitar pe model occidental.

Comisia de Învățămînt din Senat, condusă de Mihail Hărdău de la PDL a făcut însă o înțelegere suspectă. Alături de senatorul Ecaterina Andronescu și colegii săi universitari din PSD și PNL, a devenit parte a unui pact împotriva legii promovate de propriul guvern.

Iată ce spune Sebastian Lăzăroiu, după ce trădarea lui Hărdău a ajuns evidentă pentru public: „A fost o prietenoasă şi veselă coalizare în jurul unor interese dubioase. Problema reală cu această lege nu este cea cu istoria şi geografia în limba maghiară, ci cu schimbarea regulilor în sistemul de învăţământ. Adevărata rezistenţă la reforma în educaţie nu vine de la învăţământul gimnazial, ci de la sistemul universitar. Acolo sunt oamenii cei mai influenţi, acolo sunt interesele cele mai mari, inclusiv financiare. Dacă ne uităm la comportamentul unor oameni din acest sistem, o să vedem că este un comportament mafiot. Teama mea este că în spatele prelungirii discuţiei din comisia de la Senat stau interesele din mediul universitar. Sunt membri ai comisiei care vin din mediul universitar, sunt privilegii pe care nu vor să le piardă.

Spuneam cu mult timp în urmă că decizia lui Mihail Hărdău de a pactiza cu opoziția, pentru a garanta supraviețuirea sistemului clientelar din universități, va avea consecințe grave pentru lege. Cei care fac parte din sistem nu vor accepta să-l schimbe în defavoarea lor. Și asta s-a dovedit cu fiecare etapă. Au întîrziat cît au putut discutarea legii, au aplaudat împreună înfrîngerea guvernului Boc la CCR unde un alt coleg al lor i-a ajutat (Petru Lăzăroiu predă în sistemul privat universitar și este încă doctorand), iar acum, cînd legea s-a întors la Senat, o modifică în mod sfidător, exact în punctele cheie ale reformei.

Prevederile modificate de Comisia Hărdău-Andronescu (vezi aici și aici) fac o parte din lege imposibil de aplicat, întorcîndu-i lui Emil Boc un cartof fierbinte după ce ea va fi adoptată. Învățămînt obligatoriu de 12 clase (în situația actuală în care nu sînt condiții optime nici pentru 10 clase), finanțare de 3% pentru cercetare, 1% din PIB, de la buget și 2% din fonduri private. Aceasta fiind o aberație, pentru că fondurile private sînt donații pe care nu are cum conta nici Guvernul, nici Hărdău sau Andronescu, darămite să le pună în lege.

În fine, în ultimele zile au tranșat și chestiunea controversată a alegerii rectorului în universități. Au reintrodus în lege procedeul actual de alegeri colegiale, cel care i-a menținut pe rectori în funcții pînă acum și au lăsat ca opțiune varianta modelului corporatist foarte puțin agreată de universități. Senatorii au exclus astfel alegerile universale, prin votul tuturor cadrelor universitare și reprezentanților studenților, singura modalitate care ar fi putut declanșa reforma în universități. Ceea ce aproape că garantează menținerea actualului sistem.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s