Un articol enervant. O săptămînă agitată și o concluzie surpriză

UDMR nu este „partidul” agreat de români. Îi tolerăm dar nu-i înghițim, cam așa s-ar traduce atitudinea majorității față de această minoritate politică. (În privința populației, lucrurile stau altfel, românii și ungurii se înțeleg, mult mai mult decît în combinație cu politicienii.)

La capătul acestei săptămîni agitate politic am avut o revelație, ca să zic așa. Mă uitam la Marko Bela, înțelegînd interesul politic al declarațiilor lui, dar nu puteam să nu remarc faptul că la capătul demersului lor, fir-ar să fie, e un scop bun pentru România. Să nu dați cu pietre! Stați să vă explic.

Nu sînt naivă. Am fost în secuime pentru studii sociologice cu colegii de la Universitate, am fost apoi ca jurnalist de nenumărate ori să fac documentare, articole. Știu că maghiarii de rînd sînt înrăiți de politicieni, că cer ce nici ei nu știu la ce le folosește, că se răzbună pe români refuzăndu-le și un pahar cu apă, dar, nu au ca populație, scoțînd din ecuație interesele politice, scopuri dăunătoare majorității.

Vor drumuri bune, vor școli curate, vor să aibă mai mulți bani, însă vor și ce le spun politicienii, autonomie. Dacă îi întrebi la ce le-ar folosi, practic, nu mai știu. E clar că le-a fost repetat la infinit acest deziderat abstract și ei îl repetă ca roboții.

UDMR și-a fixat și el cîteva scopuri politice care să-i justifice existența. Autonomie, învățămînt în limba maternă. Amîndouă au valoarea unor cai verzi pe pereți pentru populația de acolo. Li se par atractive. Mamă, mamă ce mișto să înveți istoria aia împuțită, plină de date și războaie în limba ta, maghiara. Să nu te mai chinuiești cu româna. Profesorilor le e mai ușor, părinții se simt măguliți că limba vorbită de ei în poiată e bună și la școală, iată ce realizare! La fel și cu autonomia. Dacă îi întrebi zic că ar fi bine să fie ei cu ei, acolo. De ce? Habar-n-au!

În fond, e indicat ca elevii maghiari să învețe limba română pornind de la premisa corectă că nu o știu de acasă, pentru că acesta este adevărul, nu o știu. Așadar, să le fie predată ca pe o limbă străină, cu metodele cu care se predă o limbă străină. (Străină de vocabularul lor nu față de țara unde se află!)

Așa au șanse mult mai mari să o și învețe. În plus, poți învăța într-o limbă maternă discipline ca istoria și geografia înțelegînd mai bine ce scrie în cărțile acelea (coordonate de Ministerul Eucației din România) decît dacă te chinuiești să buchisești. Veți spune, da, dar îi forțăm astfel să învețe limba noastră, oficială. Să fim serioși, nu înveți nimic cu forța, în plus îi faci să nu agreeze nici limba nici disciplinele la care sînt obligați să facă eforturi mult mai mari. Vor urî în continuare și cuvîntul românesc băgat cu forța pe gîtul lor, dar și istoria acestui popor.

Predarea într-o limba agreată de cel care vrea să învețe, ajută la învățare. E un cîștig pentru istoria și geografia patriei. Apoi, la rigoare, maghiarii, pe termen lung, pierd dacă nu învață limba română. Ei află asta în momentul în care se gîndesc la ce vor face copiii lor după ce termină școala. Și atunci, viața îi va chema spre limba română, dacă vor să trăiască.

Cine își închipuie că în secolul 21 maghiarii din secuime vor să trăiască precum sectanții închiși în cele două județe, mîncănd fructe de pădure și bînd apă de izvor, se înșeală. Vor să lucreze în spitale din Brașov, Cluj și București, vor să vîndă cherestea pentru toți românii, vor să construiască și în Suceava și în Timiș, vor să facă turism și pentru asta învață și româna și engleza. Nu sînt populații sălbatice care trăiesc în pădurile Harghitei și vorbesc doar maghiara. Sînt mai deștepți și mai orientați spre ce oferă lumea modernă decît credem. Dacă vor să obțină joburi bune și să aibă afaceri prospere, trebuie să știe limba română și să aibă relații foarte amicale cu românii. Sînt condiții absolut necesare pe care ei de bună voie, le vor urma. Nu e nici un pericol și nici o ofensă pentru români faptul că liderii UDMR cer învățămînt în limba maternă.

Însă, ce vroiam să spun e că tenacitatea cu care UDMR susține proiectul de reformă a Educației, propus de guvern, este de apreciat. O face din motive politice de justificare în fața electoratului maghiar, o face din dorința de a hrăni o iluzie, e treaba lui de ce o face, dar faptul că împinge cu forță acest proiect spre adoptare, este merituos.

Iată că am ajuns, deși sîntem o nație cu pretenții, să ne oblige maghiarii să ne reformăm educația, să ne curățăm sistemul de corupție și mizerie, să facem un învățămînt modern! Să dăm o șansă generațiilor viitoare. Am ajuns să ne arate maghiarii cît sîntem de inconștienți față de viitorul nostru și să ne determine să reformăm învățămîntul, sub șantaj. Lor le pasă pentru două județe și nouă nu ne pasă ce se întîmplă cu o țară de 20 de milioane?

Mai este o cauză pe care UDMR o apără spre deosebire de inconștienții din politica românească. Roșia Montană. Maghiarii din România și-au făcut un deziderat din apărarea Munților Apuseni. Poate tot din motive proprii, care vizează proiecțiile lor iluzorii privind revendicarea Ardealului, dar indiferent de motivele lor meschine sau ridicole, scopul contează. Iar scopul lor este să nu-i lase pe cei de la Gold Corporation să distrugă patru munți ca să pună în loc lor un lac de cianură.

Cauza lor a devenit una patriotică. La fel ca și cea privind reformarea educației.

Prin urmare, cum două lucruri extrem de importante are o națiune, doi stîlpi pe care se sprijină și fără de care nu rezistă: resursa umană(educația) și resursa naturală (zăcămintele), putem să roșim în obrajii groși.

Maghiarii „cei nemernici” fac ce e mai bine pentru țară. Și nici nu mai contează de ce o fac.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s