„Citește și dă mai departe”. Comunicate

N-aș vrea să insist prea mult pe acest subiect, dar mă uimește lipsa de corectitudine în atitudinile publice, mai ales cînd ea vine de la foruri pompoase care trăiesc și se reproduc în mod vicios pe spinarea studenților inocenți. Așadar, reproduc aici un text dintr-o petiție a studenților clujeni trimisă astăzi către presă, în care este atacat proiectul Legii Educației. Dar și articolele de lege care demonstrează că nu e așa cum spun ei.

De ce?

Pentru că pur și simplu contează cum arată tînăra generație de intelectuali produsă de universitățile românești.

Ca un ecou al rectorului Andrei Marga, poziția exprimată în comunicat conține informații trunchiate ce dovedesc fie necunoașterea textului de lege, fie reaua credință. Fie asumarea unui text care nu le aparține. Contactat telefonic, prefectul studenților, Andrei Ciubuc (aflat la al treilea mandat în această funcție) și-a sumat textul petiției și a precizat că personal a făcut aseară, lectura legii. Reproduc textul petiției dar și articolele din LEN care contrazic ce susține Andrei Ciubuc.

Din petiția asumată de Andrei Ciubuc:

Consiliul Studenților din cadrul Universității Babeș-Bolyai, forul principal de reprezentare, deliberare şi de decizie al studenților Universității Babeș-Bolyai, format din reprezentanții aleși la nivel de facultăți, își exprimă în mod public dezaprobarea față de prevederile actualei Legi a educației naționale asumate de Guvernul României:
(…) Mișcările ample de protest studențești la nivel național întreprinse în anul 1995 au avut drept consecință introducerea unui procent, de minim 25%, de reprezentare a studenților în toate forurile decizionale și executive ale fiecărei comunități academice (facultate, Universitate etc.). Acest drept câștigat în stradă este încălcat prin eliminarea acestui procent în toate forurile decizionale, consultative şi executive la nivel de facultate și Universitate. Formularea ambiguă din art. 205 alin. 5: „studenții pot fi reprezentați în toate structurile decizionale şi consultative din universitate” este încă o dovadă vie a încălcării acestui drept prin caracterul interpretabil al acestui articol.
Condamnăm adoptarea proiectului de Lege a Educației Naționale fără o dezbatere publică reală. Intenționăm să continuăm demersurile de protest la nivel local și național, alături de toate structurile de reprezentare a studenților din țară.

Nedumerire:

Chiar nimeni nu citește legea asta înainte să trimită petiții și să posteze pe forumuri? Sau daca esti un „for principal” cu „drepturi cîștigate în stradă” e suficient să găsești „dovezi vii” la art. 205 și să nu citești art. 207 și art. 208?

Art 207.

(3) La nivelul facultăţii, stabilirea structurilor şi a funcţiilor de conducere se face după următoarea procedură:

a) componenţa membrilor Consiliului facultăţii este de maximum 75% cadre didactice şi de cercetare, respectiv minimum 25% studenţi. Reprezentanţii cadrelor didactice şi de cercetare în Consiliul facultăţii sunt aleşi prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din facultate, iar reprezentanţii studenţilor sunt aleşi prin vot universal, direct şi secret de către studenţii facultăţii;

Art. 208

(1) Senatul universitar este compus din 75% personal didactic şi de cercetare şi din 25% reprezentanţi ai studenţilor. Toţi membrii Senatului universitar, fără excepţie, vor fi stabiliţi prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi cercetătorilor titulari, respectiv al tuturor studenţilor. Fiecare facultate va avea reprezentanţi în Senatul universitar, pe cote parte de reprezentare stipulate în Carta universitară. In cazul universităţilor confesionale, organizarea Senatului se va face cu respectarea statutului şi specificului dogmatic şi canonic al cultului fondator.

UPDATE: Un nou anunț al UBB sună adunarea:

Joi, 4 noiembrie a.c., cu începere de la orele 11,30, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai (Clădirea Centrală, str. M. Kogălniceanu nr. 1), în cadrul unei reuniuni de protest faţă de adoptarea Legii educaţiei naţionale în forma actuală, se lansează volumul “O lege eronată” (Presa Universitară Clujeană, 2010, 148 pagini), care conţine luările de poziţie ale cadrelor didactice, studenţilor, cercetătorilor ştiinţifici din Universitatea Babeş-Bolyai şi ale membrilor “Consorţiului Universitaria”.
La reuniune vor lua cuvântul cadre didactice, studenţi şi cercetători din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Ușa e deschisă. Să vedem cine o sparge…

Vezi și:
» E-Reforma. Lupta pentru Legea Educației s-a mutat pe bloguri. Și de ce trusturile media au ignorat-o

Publicitate

Un gând despre “„Citește și dă mai departe”. Comunicate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s