Ce năzbîtii a mai făcut Angela de Halloween. Presa europeană îngrijorată de viitorul UE

„De Halloween, revine fantoma Tratatului de la Lisabona”, scria la sfîrșitul săptămînii, The Irish Independent, citat de Agerpres. Șefii de stat şi de guvern reuniţi în Consiliul European au decis să revizuiască Tratatul de la Lisabona, votat abia anul trecut, la presiunile Franţei şi Germaniei şi în ciuda opoziţiei mai multor state membre.

„Merkel a câştigat la euro-poker”, scrie presa europeană, avertizînd că schimbările prea dese de legislaţie pot duce la sinuciderea instituţională a UE.

„Salvarea monedei comune este, desigur, o cauză nobilă şi lăudabilă. Dar mai mult decât oricând, auzim politicienii europeni îngrijorându-se şi întrebând de ce UE trebuie să satisfacă tot timpul capriciile Germaniei”, conchide ziarul polonez Rzeczpospolita.

Spaniolii sînt și ei îngrijorați. El Pais: „Înţelegerea franco-germană a adus pace, stabilitate şi prosperitate Europei”. Dar astăzi, se precizează în articol, nu putem ignora faptul că Parisul şi Berlinul „au profitat la maxim de cea mai mică oportunitate de a-şi proteja interesele lor strategice, chiar şi în detrimentul celorlalţi membri ai UE”. Iar a-i târî pe cei Douăzeci şi Şapte într-un nou proces de ratificare, în plină criză economică şi cetăţenească, „este mai mult decât a se juca de-a ruleta rusească: este un pariu pe sinuciderea instituţională a UE”.

„Moneda euro şi războiul”, titrează Lidové Noviny. Cotidianul din Praga observă că moneda euro şi salvarea ei înveninează relaţiile dintre ţările europene.Dar ziarul consideră că Angela Merkel este conştientă că o nouă ratificare a Tratatului de la Lisabona pentru a pedepsi ţările prea cheltuitoare „nu este decât o utopie”. Desigur, Berlinul ar putea ameninţa să părăsească zona euro – iar studii pentru un N-euro, o nouă monedă pentru ţările din Nord, competente din punct de vedere fiscal, au fost deja făcute – dar toate acestea „nu ar putea duce decât la prăbuşirea Uniunii Europene”, avertizează Lidové Noviny.

P.S. Scriam cu puțin timp în urmă că semnalele privind incapacitatea de gestionare a problemelor Uniunii de către Merkel-Sarkoszy sînt tot mai îngrijorătoare. România are în această ecuație un aport neînsemnat, dar asta nu o scutește de efortul de a înțelege măcar ce se întîmplă în jurul ei. Și de a se pregăti, pe cît îi e posibil, de vremuri și mai grele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s