Confruntarea pe Legea Educației capătă dimensiuni grotești. Maestrul premierului Boc, Andrei Marga îl face pe Boc „nazist” şi „student mediocru”: cum să dea o lege a educației un student mediocru, se întreabă acum Andrei Marga?
Uitînd că acest lucru a fost posibil chiar cu concursul său, rectorul Marga comite încă o greșeală gravă. Invocă mediocritatea studentului Boc, care ar conduce la o proastă lege a educației, făcînd o eroare de argumentație impardonabilă pentru un profesor de logică.
Istorie
Școala de la Cluj, condusă de Andrei Marga a însemnat mult mai mult decît o facultate de filosofie și cîteva cursuri de logică. Ea a fost și o școală a vieții, din care fiecare a luat ce a putut.
Andrei Marga era lector în momentul revoluției. Iar noi, studenți. L-am susținut pentru funcția de decan, încercînd pentru prima dată senzațiile noi ale democrației, cînd studenții aveau un cuvînt de spus. Era tînăr și organizat, pragmatic și cu o putere de muncă de invidiat. Dar mai ales, ambițios. Ceea ce atunci, în masa amorfă de blazați postcomuniști, aducea un plus de tonus.
A încurajat la rîndul lui tinerii de nota zece, ambițioși, harnici. Care să-i semene și să-l slujească. A creat chiar un model în universitate. Ambițiile academice, manageriale și politice ale lui Andrei Marga au fost lecții pentru tinerii aspiranți la cariere de succes. Pînă la un punct.
Emil Boc a fost unul dintre discipolii lui. La rîndul său, Mircea Miclea a fost cancelarul lui Andrei Marga, prezentat ca un geniu al momentului, chiar de către rectorul său. Cătălin Baba a fost recrutat tot de Andrei Marga, promovat cancelar, apoi decan. La doar 30 de ani.
Zburînd puțin deasupra acestui cuib de cuci, putem vedea cum Marga a făcut din UBB o școală de cariere. Cariere cu bătaie politică. Cu ambiții de afirmare publică.
Inventatorul de președinți
Calitățile lui Marga, din păcate, ca în cazul oricărei evoluții a unei confruntări între generații, s-au transformat în timp. Primii care și-au dat seama că Andrei Marga derapează puternic spre o conducere arbitrară tot mai străină de scopul academic, au fost chiar cei de lîngă el. Ei au văzut cum se cumpără locațiile universității, cum se fac presiuni asupra șefilor de catedre, decanilor. Cum se aleg și se realeg rectorii. Au văzut cum locul devine tot mai sufocant.
Au plecat rînd pe rînd. Mirosind că prin politică pot avea o altă șansă, că pe acel culoar pot ieși la aer, au zbughit-o de sub pulpana rectorului autocrat. Emil Boc a avut chiar și încuviințarea Maestrului. În 2004, Andrei Marga l-a recomandat electoratului ca fiind cel mai bun candidat pentru Primăria Cluj. Și chiar într-un clip electoral.
În anii care au urmat s-a văzut cum Andrei Marga a evoluat spre un model autoritar de management. Și-a descoperit gustul pentru putere. Capitalismul rapace a cuprins universitățile transformîndu-le în mașini de făcut bani. Niște legi, anume făcute ca banul să devină scopul învățămîntului academic, au înlesnit alunecarea rațiunii spre lăcomie și dictatura acumulării de resurse. Amintiți-vă că Andrei Marga este inventatorul funcției de „președinte” de universitate, pentru el însuși, neprevăzută în nicio lege atunci.
După 20 de ani de decădere continuă a Educației legiferate prin consens, răzvrătiții lui Marga își asumă răspunderea pe o lege care curăță sistemul. De ce nu se bucură și Andrei Marga?
fiindcă probabil „crescuţii” lui şi „promovaţii” lui şi „publicitaţii” lui geniali au omis măcar aşternerea covorului florilor în locul laurilor de onoare pentru maestrul etern…
treaba mai importantă îmi pare în fapt asta: oare de ce nimeni, dar nimeni nu vede că de drept guvernanţii şi „clasa politică” deşi par stăpâni pe jocul „politic” au ajuns executivul fmi care stabileşte toţi indicii ţării de parcă România ar avea nevoie de asistenţialitate ca n vremile când plaga sovietică trântea uşile de cădeau tocurile…
Da, se răzvrătesc și ei raportat la un sistem mai mic. Față de FMI presupunem că nu se poate.
apăi cred io că îs câteva organizaţii cu care cică nu ai nici o şansă măcar de a te lua la harţă şi anume trilateralii, cfr, g 8 şamd, ăia de îşi zic iluminaţi, ăia de au ca număr favorit 322 şi umbla inelaţi cu cranii, ăia cu şorţuri albastre deveniţi din secreţi discreţi de utilitate publică la care se adaugă şi gay, lesbiene, fmi, lady lu gaga cârpită în carne crudă Şi cu voia tuturora de uie, nato, onu (atunci când vorbesc despre globalizare) care sunt vizibile… de asemenea a lua drept actual romanul „1984” sau romanul „minunata lume nouă” te duce la a fi luat drept obsedat de conspiraţii… adicătelea ideologic pot apare justificările unei minunate lumi noi ordonate după cum vor deja enumeraţii DAR atunci când le conteşti eşti luat drept reacţionar şi utopic…
atunci vă înţeleg când spuneţi că se iau şi ei de cine li se permite…
în ultima vreme s au luat de naţiunea română din toate privinţele şi din toate flancurile doar dară o ieşi cineva la bătaie generală DAR se uită un amănunt că revaluţia se face nu doar cu carnea de tun ci niciodată fără elementele provocatoare (vorba lu ilici primul miner în travesti al ţării) de ferment şi dospire a reacţiei absolut determinate (ca la sinucideri) a cărnii de tun, care apoi dispar se risipesc şi aşteapăt noi mişcări programate după calendare bine săvârşite…
fapteleb de mai sus sunt prezentae destul de saracacios ,caci andrei marga ca se zice era lector a ros in sinea sa tocmai starea in care era mentinut ,dar cum a ajuns lector incan-a fost explicat si dece ,ca apoi dintr-o dat si instantaneu sisimultan sa fie intai zis profesor apoi ministru ,mecanism care inca multi nu l-au inteles,dar si ele se tine mediocritatea ca si de boc,si de ceilalti patrupezi pitecantropici
Felicitari doamna Hurezeanu. Uitati ce comentariu am gasit pe Fb scris de Claud Karnoouh la acest articol: Très bonne description de l’irrésistible ascension d’un lecteur moderniste de l’UBB, qui, à partir de 1990 a su exploiter avec virtuosité la lâcheté humaine pour imposer un pouvoir quasi dictatorial où l’exploitation fondée sur un capitalisme féroce mêlé à un clientélisme traditionnel a démoli peu à peu cette belle institution…Jos palaria si sa o tineti tot asa.E o adevarata placere sa va citesc.
Multumesc Andrei că mi-ai spus. Acum am văzut. Domnul Karnoouh știe foarte bine ce s-a întîmplat în UBB.
Sincer cred ca aveti dreptate in proportie de 99%..dl Marga este unul dintre vinovatii principali pentru degringolada sistemului de invatamint..fara discutie in opinia mea…insa..a spune „o lege care curăță sistemul” cu referire la actul normativ al guvernului Boc, sincer, mi se pare mult prea mult! Din punctul meu de vedere este o noua agresiune asupra unui sistem vital pentru stabilizarea si poate, vreodata, dezvoltarea acestei natiuni…nu vreau sa ma intelegeti gresit..daca are vreo importanta…TOTI ministrii educatiei dupa 1989 au gresit cumplit in proiectarea si implementarea unei reforme pe care eu cel putin mi-am dorit-o in alt sens…sistemul ceausist a fost ineficient, totalitar, ideologizat si meschin..nu a reusit sa fie demonic..dar a contribuit la paragina mentala a anilor 80..nu cu acel sistem compar ceea ce s-a intimplat dupa Revolutie..ci ma tem ca punctul meu de referinta este ce ar fi trebuit facut..si de aici..ma simt nevoit sa va spun ca erorile s-au tinut lant..ca..sincer sa fiu..intre Marga si Funeriu nu vad nici o deosebire de substanta..va citez din nou ” Era tînăr și organizat, pragmatic și cu o putere de muncă de invidiat. Dar mai ales, ambițios”…si ma tem ca nu cumva in pasajul „Calitățile lui Marga, din păcate, ca în cazul oricărei evoluții a unei confruntări între generații, s-au transformat în timp. Primii care și-au dat seama că Andrei Marga derapează puternic spre o conducere arbitrară tot mai străină de scopul academic, au fost chiar cei de lîngă el”, numele sa fie usor de schimbat cu al unui alt vremelnic ministru.. doar atit mai adaug pentru a nu fi gresit inteles…legea Marga a fost un dezastru…ce a urmat au fost glosari la fel de inepte..oricum..va apreciez decenta de a spune public ceea ce gindesc si eu in cazul in speta..Dl profesor Marga, atit de curtat acum de televiziunile de opozitie, a avut puterea de a face bine..si a facut rau si nu cred ca poate fi scuzat de faptul ca urmasii sai diriguitori ai invatamintului au fost cel putin la fel de orgoliosi, lipsiti de empatie, onestitate si inteligenta ca si el..inchei..am aberat prea mult..succes!