India, o țară cu multe șanse. Și o motivație puternică

Am văzut recent un documentar tv făcut de englezi despre noua Indie. O tînără școlită la Harvard, îmbrăcată într-un frumos sari explica strategia Indiei de dezvoltare în IT și agricultură. Discuția cu tînăra indiancă de 25 de ani te lăsa cu gura căscată.

Fata vorbea despre facilitățile fiscale pentru IT și interesul Indiei pentru învățămîntul superior în domeniu ca și despre programele speciale de scutiri de taxe pentru atragerea investitorilor americani în agricultura Indiei. Despre mutațiile din producția agricolă și lupta științei cu musonii.

M-am întors la televiziunile românești și am văzut cum bat cîmpii tinerii noștri politicieni, de la Mugurel Surupăceanu la William Brînză și Nicolae Bănicioiu. Nici fir de idee, nici un pic de interes sau documentare. Sîntem departe de a avea în prim planul politicii noastre tineri bine pregătiți care să știe cum se fac lucrurile pragmatic și deștept.

În România, niciun tînăr politician nu are un discurs tehnocrat care să convingă prin acuratețe și bună intenție. Nici doamnele din politică nu au habar de așa ceva. N-am auzit o idee de progres nici de la Olguța Vasilescu, nici de la Lavinia Șandru nici de la Raluca Turcan sau Roberta Anastase.

Unde este generația așteptată de la noi? Poate mai găsim niște preocupări serioase la oameni trecuți de tinerețe, dar nu la cei care ar trebui să construiască lumea de mîine.

M-am întrebat cum se face că țările din Asia au început să se miște mai tare ca cele din Vest, să recupereze și să cîștige tot mai mult teren. Poate că foamea este un bun stimulent. Dar eu tot cred că progresul unei națiuni vine din spiritul ei.

Ce reușește să facă o țară pentru ea însăși depinde de ce are în mintea ei.

Ori India, ca și China sînt țări foarte puternice din punct de vedere spiritual. Au creierul bine conectat la viață.

O franțuzoaică sosită în Bombay se întreba ce Dumnezeu a putut ține puhoiul acela de suflete în viață și cum de nu s-a autodevorat copleșitoarea Indie? De ce este moartă Franța și vie India?

Și tot ea își răspunde: India este ținută în viață de iubire. Indienii, dacă s-ar urî ca francezii, s-ar devora, într-o decada n-ar mai rămîne nimic. Dar pentru ei, a-ți iubi aproapele e obiectiv strategic.

Fata în sari care lucra pentru implementarea proiectelor agricole și în domeniul IT îi iubește pe indienii ei. Frumoasă și deșteaptă, ar fi putut face carieră în America. Dar ea s-a întors la frații ei. Cu drag.

Reclame

Un gând despre “India, o țară cu multe șanse. Și o motivație puternică

  1. cum este si vorba aceea…”aparentele inseala”
    majoritatea se ghideaza dupa aparente…
    …si cum avem noi obiceiul sa promovam prostia…
    …frumosul pentru unii ramane o enigma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s