Ce fel de președinte vrem?

Profesorul de sociologie Petru Iluț ne povestește la curs o întîmplare trăită de el la o universitate americană. Îmi plăcea profesorul pentru că, atunci cînd preda, nu citea din cursul său tipărit și nici nu turuia într-o limbă de lemn, ceva îndelung exersat. Avea aerul că atunci gîndește, în momentul în care îți și vorbește. Căuta printre amintiri, le formula ca idei și reușea să-ți spună ceva.

Și Iluț zice. Am fost la o petrecere acasă la una dintre studente, împreună cu colegii ei. M-am dus și din curiozitate, vroiam să văd și eu cum se distrează studenții de acolo și cum trăiesc ei acasă. (Deh, sociolog!) Bun. Și cum petrecerea era în toi, profesorul nostru s-a pornit prin căsoiul americanilor, să-l viziteze în tihnă, cu permisiunea gazdei, firește. A văzut ce era de văzut, doar ușa unei camere era închisă. S-a dus la gazdă și a întrebat-o ce ascunde acolo, a făcut și o glumă. Dar fata i-a răspuns simplu: Nu, nu ascund nimic, dar acolo stă fratele meu și citește, vrea să ajungă președintele Americii! Iar fata nu glumea. Noi în schimb am rîs cu poftă. Așadar, la americani, ca să ajungi președinte, citești!

Ne întoarcem în România și vedem că întrebarea – ce fel de președinte vom avea în viitor? – circulă mai mult în presă decît în mediile politice. Poate, așa fragilă cum e ea, presa are un grad mai mare de preocupare pentru interesul public decît clasa politică.

Nu vedem nici un fel de preocupare a partidelor de a pregăti oameni care să poată candida la această funcție. Nu a existat niciodată, dealtfel. Partidele și-au văzut de gestionarea capitalismul de cumetrie, iar înainte de alegeri făceau supremul efort de a comanda un sondaj de opinie. Care a ieșit primul, ăla a fost!

De ce nu-i interesează cu adevărat cine va conduce România? Pentru că oricum, le convine un băiat de mingi care să fie dirijat de grupurile de putere de la stînga sau dreapta. PSD are cărțile făcute, va merge cel mai probabil pe mîna lui Ponta. La fel și PNL care îl va arunca din nou în ring pe Antonescu. Nu se știe ce va face PDL, dar și acolo lucrurile sînt previzibile.

Oricare dintre numele vehiculate de Traian Băsescu, și Baconschi și Preda ca și Negoiță, nu sînt politicieni de forță, charismatici și în stare să țină la tăvăleala unei campanii. Dar îl poate ajuta Traian Băsescu. Probabil că acesta este planul, președintele actual poate merge în turneul electoral cu Baconschi, de exemplu, de mînă și-l va recomanda electoratului. Poate fi și acesta un experiment, cam după modelul Putin, dar acolo a dat rezultate.

Pentru ca lucrurile să se schimbe, să intrăm într-o altă paradigmă, ar trebui să existe un interes real față de cum va fi condusă România.

Întrebat de Dan Tăpălagă cum vede chestiunea prezidențiabililor în 2014, Daniel Funeriu a răspuns că ar fi nevoie de un președinte de consolidare. Dar care pînă acum nu a apărut. Funeriu recunoște involuntar că partidele așteaptă să apară un președinte din spuma televizoarelor sau a sondajelor. Doar că trebuie să mai aștepte.

Dar și așa, probabil că nu de un președinte de consolidare are nevoie România și aceasta ar fi o discuție interesantă pentru mediile publice de la noi. Pentru că, și în cazul în care admitem că se va produce reforma statului pînă în 2014, România va fi ca o mașinărie pregătită să funcționeze, dar fără direcția de mers.

Standardele europene, consolidarea infrastructurii și trecerea la moneda euro nu fac un proiect de țară, nu trasează un drum ci doar mijloacele cu care se poate merge mai departe. Acel mai departe depinde de un președinte adevărat de care România nu a avut niciodată. Un președinte pregătit de la A la Z , dus chiar și la școli în străinătate dacă e nevoie, construit cu minuțiozitate. Poate atunci n-ar mai fi cazul să alegem ca un popor blestemat. Poate atunci cineva ar putea să ne „energia visului” de care orice popor are nevoie. Abia acesta ar fi un pas mare în reforma politică de la noi.

PS: Un nou mod de a privi chestiunea selecției pentru prima funcție în stat ar putea fi impus și de exigența publicului, a presei, a societății civile. A elitelor. Care, în loc să participe partizan în campanie, ar putea să facă presiune la selecție, pe partide, nu pe electorat.

Anunțuri

4 gânduri despre “Ce fel de președinte vrem?

 1. Draga Ruxandra,

  Vei ride de mine daca iti voi spune, cu toata sinceritatea, ca m-am cam saturat de presedinti cu „personalitate”? Ce ai zice de un om de bun simt, manierat, respectuos, lucid si masurat, care nu e deloc charismatic, dar care stie ca slujba lui e re-pre-zen-ta-ti-va, adica nu e nici executiva, nici legislativa, nici juridica, nici sa vindece de gilci, precum regii taumaturgi din Franta medievala? Mie mi-ar cam suride ideea. Numai sa nu mai aud de falsi independenti si de voluntaristi nedusi la scoala.

  1. O, da, dar am spus si in text ca prin Constitutia noastra avem un presedinte cam executiv, nu unul reprezentativ, ea stirneste presedinti cu personalitate. Poate ca ar fi bine si ca la italieni, dar vezi, si asa e riscant. Acolo nu e presedintele pb ci premierul. Insa, revenind, daca raminem pe aceasta Constitutie, nu avem un presedinte ”reprezentativ” ci unul ”executiv”.

 2. Presedinte cu (o buna) personalitate este cel care lupta pentru popor, pentru binele confratelui, pentru binele cetatenilor – inainte de toate.
  Constitutia Romaniei prevede presedinte cu principal rol in conducerea statului si deloc unul simbolic – exemplu Grecia – pres. Karolos Papoulias reales cu majoritate de voturi din ambele tabere.
  Problema se pune ca daca am avea presedinte cu rol simbolic atunci toate celelalte roluri se duc in seama primului ministru deci nu va fi nici o diferenta fundamentala acelasi pericol va continua sa existe. Problema se pune… mai exista in Romania oameni visatori… a se intelege care doresc binele celui de langa si cei care mai pot lupta pentru binele comun – ori au disparut si acestia alungati ori infometati de aspiratiile celor putini in deserviciul celor multi?
  Cu drag, Ana Tutuianu .
  Ruxandra stie sa puna punctul pe i si chiatr pe rana atunci cand e nevoie. Bravo!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s