Știri de pe frontul de la Roșia Montană. Și un reportaj

În sfîrșit, se mișcă ceva la Roșia Montană în sprijinul comunității. Inițiativa nu aparține autorităților locale, ci societății civile. O asociație, „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”, anunță că „îşi asumă responsabilitatea de a fi printre cei care militează pentru salvarea peisajului cultural al Roşiei Montane”. Pentru început, asociația și-a propus să restaureze două case parohiale. Lucrările la primul obiectiv, casa parohială unitariană – care este declarată monument istoric, au început în anul 2009.

Reprezentanții asociaţiei vor organiza vineri, 15 octombrie 2010, de la ora 12.00, la Roșia Montană, o prezentare a șantierului de restaurare.

Acţiunile asociaţiei sunt orientate în particular asupra salvării patrimoniului arhitectural şi a ilustrării importanţei acestuia ca resursă de preţ pentru o reală dezvoltare durabilă a localităţii şi a zonei. […] Alcătuit din biserici, edificii publice, clădiri industriale, locuinţe şi anexe gospodăreşti, acest patrimoniu poartă semnele distinctive ale arhitecturii culte transilvănene suprapuse peste un puternic fond vernacular, al arhitecturii montane a Apusenilor. Periclitat în cel mai înalt grad, deja amputat prin dispariţia a mai mult de 150 de case, demolate recent, dar şi prin debutul unor restaurări care „distrug prefăcându-se a construi”, fondul arhitectural istoric al Roşiei Montane trebuie salvat.

se arată în comunicatul Asociației „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”

Vezi și:
» Războiul aurului la Roşia Montană: un munte de interese şi o mână de moţi
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s