Cum și-a pierdut Moise un om printre stele

Foto IMDb
Foto IMDb

Am aruncat o privire la un film SF, Battlestar Galactica. Vi-l recomand. O poveste destul de interesantă, pentru că transpune istoria lui Moise și a poporului său, în variantă cosmică. Oamenii de pe nava din film caută Pământul să se așeze pe el, dar pînă să-l găsească, se nasc și mor, se războiesc și au parte de toate peripețiile posibile.

O scenă mi-a atras atenția în mod special, deși filmul poate face cît un curs de politologie, serios!

Dar, ce vreau să vă spun, deși pare o banalitate, are mult sens. (Respect efortul unui regizor de a da sens prin mici story-uri, pentru că sînt dresați să adulmece asta și-n ghena de gunoi, nu?).

Așadar, omul nostru, bătrînul Saul, despre care vreau să vă povestesc, ajunge, cu o parte din camarazii săi, prizonier în tabăra dușmanilor. Dușmanii îl terorizează, îi scot un ochi, îl țin închis. Femeia care-l iubește merge pînă în cearșafurile albe ale dușmanului și-l eliberează. Dar cum șantajul nu se termină niciodată, femeia recidivează. Le furnizează dușmanilor date din tabăra ei cu prețul salvării soțului. Numai că, e descoperită. Subordonații soțului ei îi cer acestuia să rezolve problema pentru că altfel o rezolvă ei și e mai urît. Era adjunctul amiralului, om important pentru misiune, nu putea ezita, trebuia să-și facă datoria. Așa că Saul ascultă ultima declarație de dragoste a femeii lui în timp ce-i dă otrava să o bea.

După ce va fi salvat împreună cu camarazii lui, Saul începe să se trezească și să simtă durerea. Pe măsură ce trece timpul, și carnea sufletului lui se dezmorțește, totul devine insuportabil. Își dă seama că nu va mai fi niciodată omul care a fost. Saul n-a ucis o simplă făptură, a ucis ceva care ținea de esența lui. De miezul vieții lui. Iar peste asta nu se poate trece.

Ciudat cum scormonim în mărunțișurile vieții, ca să încropim filme și, apoi, în filme, ca să aflăm despre viață.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s