Mugur Isărescu e gol!

De douăzeci de ani încoace România pare să aibă un reper stabil: guvernatorul BNR. Un om integru, se spune, un om serios, care a salvat România. Nici nu-i putem contesta unele merite. Dar privind astăzi cu ochii unui român trecut prin cîteva experiențe bancare, nu putem să nu întrebăm: unde a fost Mugur Isărescu în timp ce România devenea no man’s land-ul bancar, vaca de muls a cămătarilor Europei?

În ultima vreme vedem cum guvernatorul Isărescu face reclamă pentru presă, vorbește despre vinul de la podgoria sa, despre cum îi merge afacerea, ce salarii dă la distilărie, despre acordul cu FMI și despre clasa politică.

Guvernatorul iese din cînd în cînd și spune unde a greșit guvernul, cum se muncește în această țară și ce probleme de mentalitate au românii. Dacă îl căutăm, îl găsim și la rubricile mondene debitînd panseuri de pseudofilosofie.

Dar, între timp, aflăm că băncile și-au făcut de cap în România, au inventat dobînzi peste dobînzi, comisioane nepermise, au provizioane scutite de impozite, dar și comisioane de risc! Băncile s-au înțeles și funcționează ca un cartel, și-au pus dobînzi rezonabile la vedere dar peste care au încărcat cu zeci de comisioane costul creditului, practicînd astfel dobînda ascunsă.

Cu alte cuvinte, de ani de zile, cam de cînd ne uităm la Mugur Isărescu așa, ca la un guru al economiei, în sistemul bancar din România se instala o exploatare nesimțită a cetățenilor. Ei bine, dați-mi voie să-l întreb pe guvernatorul adulat unde era domnia sa, pentru că responsabilitatea este a BNR. Unde era guvernatorul nostru în acest răstimp?

Dincolo de faptul că îi putem reproșa lipsa de viziune, că a fost mai degrabă un Hagi Tudose necesar într-o țară de risipitori, decît un finanțist de anvergură, guvernatorul se dovedește și absent de la propriul job! BNR s-a preocupat mai mult de „echilibrul politic” decît de echilibrul dintre cetățean și băncile care-l jupuiau sub ochii îngăduitori ai BNR.

Tocmai pentru că a existat o nevoie reală de un punct de echilibru în societatea românească, am fi vrut cu toții să credem că Mugur Isărescu este acela. Dar am fi orbi să nu vedem realitatea. Ea e mai crudă decît nevoile noastre.

Guvernatorul e gol!

Reclame

5 gânduri despre “Mugur Isărescu e gol!

  1. Draga Ruxandra, cu ce sistem scrii aici, ca e plin de patratele si nu pot oferi postarile, altfel interesante si polemica. Fa ceva….

  2. @ Tibi
    Este din cauza caracterelor cu diacritice, bănuiesc, browserul tău nu le decodează corect. N-aș vrea totuși să renunț la un bun cîștigat. Încearcă să-ți setezi browserul după cum urmează: vizualizare > codare caractere > unicode (UTF-8). Dă-mi de veste dacă merge. Dacă nu, încercăm la cineva mai priceput.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s