Vis de țară. Nici de stînga, nici de dreapta

Am citit cu mare plăcere textul lui Vasile Dâncu despre nevoia de aspirație ca sursă de energie pentru poporul care trebuie să meargă mai departe.

Politica este un mijloc prin care trebuie să potenţăm capacitatea oamenilor de a visa la o lume mai bună, la o societate mai dreptă, la o lume cu mai multă libertate pentru individ sau cu o mai mare egalitate de şanse”, spune el. Da, este corect ce spune, cu atît mai mult cu cît, sociolog fiind, înțelege bine mecanismele de funcționare ale spiritului colectiv.

M-am bucurat să văd că nu sînt singură cînd spun că ne trebuie un proiect de țară. Crede acest lucru și profesorul Ștefan Vlaston și matematicianul Florin Colceag și Cornel Nistorescu și Bogdan Atanasiu sau Mircea Miclea. Acum o spune, cu alte cuvinte, Vasile Dâncu. Cu singura diferență că Vasile Dâncu duce demonstrația lui spre stînga, atribuindu-i capacitatea de „visare” doar acesteia. El, fiind un intelectual de stînga și membru PSD, face ca mesajul să nu-și atingă scopul, să piardă pe parcurs din credibilitate. Dar în esență, problema este reală.

Și el poate să recunoască faptul că stînga românească are puține capacități, cu atît mai puțin pe aceasta, de a reda poporului o năzuință. Sau, cu atît mai puțin să pună un vis pe orbita unei națiuni debusolate chiar cu contribuția PSD.

Dar visul acesta poate veni de te miri unde, din societatea civilă, din rîndul elitei tinere, din capul generației așteptate sau a unui personaj charismatic și pragmatic, capabil să adune la o masă toate mințile luminate pentru a lucra la un proiect de țară. El nu trebuie neapărat să arate ca o rețetă de la doctor, o prescripție în detaliu cum să-și ia poporul leacul cu lingurița, ci mai degrabă un manifest, un program în linii mari care să arate drumul și ținta. Care să facă lumină prin ceață, să dea contur unui vis, așa cum spun filosofii.

Iar cel mai greu lucru nu este să prinzi în cuvinte visul unei națiuni cînd ea, săraca, visează noaptea pîinea de care trebuie să facă rost a doua zi. Este mai predispusă ca oricînd să alerge după orice fata morgana. Tocmai de aceea, un proiect făcut acum are nevoie de minți oneste, responsabile, eliberate de politică și de tentațiile populiste, altfel iar ne putem lăsa amăgiți. Și nu mai este timp.

Vezi și
» Proiect de țară, drum de țară

Reclame

2 gânduri despre “Vis de țară. Nici de stînga, nici de dreapta

 1. Criza, falimentul de tara, eventuala intrare in insolventa, oprirea creditarii catre Romania, ne obliga sa gandim rapid solutiile pe termen scurt, mediu si lung.

  De aceea ar trebui un program de guvernare pe 2 ani (cine sa-l mai faca e o alta poveste), apoi un proiect de tara cu doua termene: mediu si lung.

  Unde suntem, ce avem, incotro sa mergem, cu mai multe variante si iesiri, cat ne costa fiecare varianta, pe ce resurse ne putem baza.

  Mai mult decat orice este nevoie de un orizont de speranta si stabilitate pentru milioane de romani. Care nu au neaparat inclinatii filosofico-teoretice. Vor doar sa stie incotro sa se indrepte.

  E greu, e foarte greu de luptat cu sindromul tatucului, cu stafia statului social, cu inertia metafizica a romanilor. Agravata de comunism.

  Primul pas ar fi un site care sa gazduiasca incercarile intreprinse pana in prezent. Unde sa ne adunam cu totii fortele si contributiile.

  Cine ne ajuta?

 2. Da, da, dragi tovarasi si pretini, o sa visam… Oricum nu mai avem altceva de facut. Va fi un cosmar, ca asa se intampla cand adormi cu burta goala…. „Marii barbati ai neamului” se trezira acum, la spartul targului ca ar trebui sa ne facem un plan:)))) Pai in 20 de ani nici macar asta n-au fost in stare sa incropeasca????? Au fost prea preocupati sa pape tot-tot, numai ei ???? Vaaaaaaaaai…..Biata tarisoara!!!!! Sa speram doar ca urmasii urmasilor nostri se vor naste pe alte meleaguri, cat mai indepartate sau deloc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s