Cazul Blick și criza presei românești

Ziarul Blick a publicat un articol despre orașul Cluj care a scandalizat pe toată lumea, de la politicieni, administrație locală, la presă. Cu toții au sărit ca arși să apere onoarea orașului lui Boc, care cum s-a priceput. Unii colegi de presă au cerut informații suplimentare și acesta a fost singurul demers corect profesional. Dar alții s-au mulțumit să eticheteze ca răutăți afirmațiile jurnalistului elvețian, deși impresiile lui erau probate cu fotografii.

Dar să o luăm sistematic în analiza acestui caz.

1 Articolul face referire în primul rînd la aspectele negative ale orașului, văzut cam de la periferia lui. Altele însă, arată mizeria și degradarea din imediata vecinătate a stadionului ultramodern pe care s-a jucat meciul CFR-Basel. Periferia unui oraș ca și vecinătatea unui stadion fac parte din oraș și ar trebui, într-o lume civilizată să fie tratate cu serioasă atenție, indiferent cît de departe se află ele de primăria înzorzonată unde stă primarul. Repet, este o condiție a civilizației.

2 De cînd un jurnalist trebuie să caute aspectele pozitive ale unui loc pe pămîntul acesta, ca să nu supere „gazdele”? Mi se pare mie sau am uitat că presa are rolul de a atrage atenția, de a scutura lîncezeala unui loc tocmai pentru a rezolva și „aspectele negative”? Mă întreb ce s-a întîmplat cu spiritul critic al presei românești, cum de s-a lăsat atrasă într-un patriotism desuet, doar pentru că jurnalistul nu era „de-al lor”? Oare, nu ne dăm prea ușor victime ale răutății altora și ne oblojim bubele de pe ochi, într-un mod păgubos?

3 Hai să fim și patrioți și să-i dăm clujeanului ce e al clujeanului. Elvețianul a avut și o doză de răutate datorată competiției fotbalistice ce urma. Iar realitatea nu era chiar atît de neagra. Adică, există curent și apă în cea mai mare parte a orașului. Elvețianul a exagerat aici folosind cuvîntul lux. Deși, dacă ne gîndim la ce va fi la iarna, s-ar putea să nu…

4 Și ce e mai important, presa românească și autoritățile locale au ignorat chiar mesajul articolului.

Prin articolul lui, jurnalistul elvețian ne arată de ce semănăm cu lumea a treia și nu cu o țară civilizată: pentru că nu avem rezolvate chestiuni importante, cum ar fi – gropile de pe străzi, cîinii vagabonzi, mașinile abandonate și groapa de gunoi a orașului, dar investim în echipe de fotbal și în stadioane de lux.Ba și flori, cam 2 milioane de euro în an de criză.

Acest mod de a trăi, lihnit de foame dar cu tichie de mărgăritar pe chelie, este propriu omului necivilizat. Orașelor necivilizate. Țărilor necivilizate. Nici ca țară, nici ca oraș nu avem o listă de priorități bazată pe realism și un simț corect al vieții.

Am scris un reportaj despre Pata Rît, în 1993. Era primul despre acest subiect, în presa clujeană. Am fost acolo, am escaladat muntele de gunoi, am făcut poze, am vorbit cu oamenii care trăiau și atunci, ca și acum din gunoaie. Erau 14 familii de romi. Am fost și mai tîrziu, erau 160 de suflete. Trăiau la fel, iar rampa de gunoi este tot un focar de mizerie. Am fost și mai tîrziu. Țiganii erau 240. Mizeria era și mai mare. Cînd fumega gunoiul, avioanele nu mai puteau ateriza pe aeroport.

Rampa de gunoi este mizeria orașului, îi aparține așa cum îi aparține stadionul. Nu este periferie, este responsabilitatea localității. Ea spune mai multe despre educația și cultura unui oraș decît numărul hotelurilor de 5 stele pe care le are.

Clujul nu a rezolvat în 20 de ani problema gropii de gunoi a orașului. Au fost ani în care consiliul județean învîrtea niște licitații măsluite ca să o modernizeze. Cum nu s-au înțeles la șpagă, nu s-a făcut nimic. Între timp, s-a făcut altă licitație, pentru un stadion în buricul orașului (e destul de departe de Pata Rît, nu ajunge mirosul) unde se vor băga 135 de milioane de euro. În plină criză. În condițiile în care una dintre echipele de fotbal a orașului are propriul stadion modernizat pe bani privați. Nu se punea problema lipsei totale a unui loc de alegat mingea. Dacă asta ne-o fi prioritate.

Dar ce mi se pare interesant este fraternizarea dintre presă și politic pe un subiect în care presa în mod normal ar fi trebuit să aibă mai degrabă un spirit critic. Să înțeleagă și să vadă, mai curînd așa cum vede și înțelege un confrate jurnalist (care, după cum a explicat, a făcut muncă de ziarist nu de ghid turistic) decît să-i ajute pe politicieni să-și acopere mizeria și lipsa de o corectă punere în practică a unor priorități juste. Mi se pare o complicitate suspectă, care spune multe despre criza presei românești.

Cu alte cuvinte, un jurnalist elvețian vine, vede și spune: Clujul, poate ca întreaga Românie, arată ca un manelist, cu picioarele murdare băgate în șlapi, dar cu un lanț gros de două degete, din aur de 24 de karate la gît. În gură bagă două degete și fluieră…

Dar de ce fluieră și presa?

UPDATE: Ca să vedeti că presa poate sa învingă sistemul, citiți aici.

Reclame

3 gânduri despre “Cazul Blick și criza presei românești

  1. Uneori oare în presa locală poate să existe o interdependenţă tacită atunci când străinii vin cu puţină aciditate critică şi cu ceva mai multă ranchiună dintr o vanitate a unei civilizaţii altfel decât cea românească decât poate suporta mândria clujanului când i se arată negativul într o altă măsură decât cea de el tolerată?

  2. Absolut corect. Si e pacat ca aceasta cardasie presa-administratie locala nu face nimic altceva decat sa caute sa ascunda gunoiul sub pres.
    Dar asta vine – din pacate – tocmai din faptul ca multi dintre cei care lucreaza in presa clujeana (imi pare rau, dar in cazul multora evit sa ma refer la jurnalisti) au uitat sau nu au stiut niciodata ca presa are si rolul de a critica, de a-i trage de urechi pe cei care „fac legea”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s