Guvernul lui Kafka. Numără cadavrele umane și le taxează. Numără cadavrele economiei și le taxează. Reportaj

Dacă tatăl tău a murit azi, primăria orășelului în care trăia îl trece pe listă. La sfîrșitul zilei se adună morții, șase la număr. Primăria face inventarul și-i chemamă pe notari. Sînt trei în tot orașul. Dă doi de fiecare, îi repartizează judicios. A doua zi, notarii încep să redacteze actele. Nu apuci să-ți ștergi lacrimile bine, florile sînt încă vii pe mormînt cînd în cutia poștală gasești o citație. Pardon, o găsesc vecinii. Se sperie săracii, doamne, ce necaz, ce proces a mai căzut pe capul bietei familii îndoliate. Te sperii puțin și tu, om simplu și neumblat la judecăți. A doua zi, te duci la notar. Era o citatie pentru succesiune. Primăria îți cere să faci succesiunea mortului, acum. Nu mai e timp. Nu după 6 luni, cum spune legea, că nu mai e timp de așteptat. Nu sînt bani la buget. Te costă 1000 de lei.

Cetățeanul se codește. E sleit de puteri, necăjit, a cheltuit cu înmormîntarea, nu are grija succesiunii, nu a trecut nici o lună… Dar notarul are ordin și nu te lasă, nu te slăbește.

Tot azi, ti-a murit firma. Nu mai poți s-o ții. Nu cîștigi, nu faci față. Vindeai puțin, acum nu mai vinzi deloc. Te duci la registrul comerțului să o închizi. Găsești un anunț pe ușă. Nu se primesc mai mult de cinci cererei de faliment pe zi. Nu facem față la mai multe, aveți răbdare!

Ai răbdare și cînd ajungi să te primească îți cer 1000 de lei. Taxe de închidere.Te mai gîndești.

A doua zi, vii cu un prieten. Vrea să cumpere el firma ta, să încerce ceva. Te bucuri, n-ai fi vrut să moară de tot, și ea. Pe ușă la camera 2, unde ai treabă scrie: nu poți transfera părțile sociale dacă firma are datorii la finanțe sau la creditori!

Ai ceva datorii, nu mari, dar prietenul tău o ia așa cum e! E decizia lui, e hotărît! Face parte din înțelegere, așa e tranzacția! Nu, nu se poate, că nu e voie!

Îți trece atunci prin cap tot șirul de privatizări ale statului. Sidex, Petromidia, Alro, Petrom… Au vîndut cu datorii. Mari datorii. Statul poate, tu nu. Deși e o tranzacție privată, face parte din regulile fundamentale de fucționare a capitalismului. Pentru tine, cetățeanul Kafka, nu se aplică.

A treia zi te duci din nou, vrei să adaugi încă un obiect de activitate pe firmă, poate merge ăla. Oricum, e greu să găsești ceva care merge în ziua de azi, dar poate cu asta reușești ceva. Măcar cît să plătești datoriile și impozitele.

Te costă cel puțin 800 de lei. De ce? Vrei să adaugi doar cîteva rînduri, la propria ta firmă… Da, dar așa stă treaba, costă. Acum totul costă, îți răspunde funcționarul filozof. Bine, te gîndești, dar n-ar trebui să fie încurajate firmele să facă ce vrei și ce nu vrei, că poate așa s-ar mișca și economia? Dacă îți trece prin cap să încerci să prinzi muște cu ora, de ce să nu o poți face, fără să te coste încercarea ta, cam o săptămînă de muncă? Renunți. Nu merită să mai încerci. Dacă pierzi și banii ăîa degeaba?

Dar te gîndești să îți transferi mașina, pe altă firmă, una care mai mișcă un pic. Te duci la primărie. Te caută în baza de date. Te-au găsit. Nu se poate, nu facem transferul. Nu v-ați plătit impozitul pe grădină. Dar anul nu s-a încheiat, mai pot să plătesc de acum încolo! E dreptul meu! Ce legătură are impozitul pe grădină cu mașina? Funcționarul ridică din umeri. E ordin de sus!

Kafka de România se așează pe scaunul din hol și se gîndește cum ar fi putut, dacă transfera mașina, să mai facă un ban ca să poată plăti impozitele alea blestemate! Și taxele. Și datoriile, și succesiunea!

P.S. Ați mai auzit ceva despre Kafka? Eu știam că a murit de tuberculoză. Oare au cu ce să-i facă succesiunea?

Anunțuri

Un gând despre “Guvernul lui Kafka. Numără cadavrele umane și le taxează. Numără cadavrele economiei și le taxează. Reportaj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s