Alianță PDL-PSD-PNL în Senat. Senatorii au încheiat Pactul împotriva Educației

Legea Educației, în varianta ei reformistă, s-a oprit, încă din primăvară, la Senat și acolo zace și azi. Președintele comisiei de învățămînt din Senat nu este nimeni altul decît fostul ministru PDL, Mihail Hărdău. Lîngă domnia sa, alți vreo patru pedeliști și în rest PSD, PNL și ce s-o mai găsi (de fapt, găsiți aici). Situația este descrisă acum de ministrul Funeriu ca fiind o consecință a lipsei de voință din partea opoziției politice din Senat. Nimic mai fals! Îl înțeleg și pe domnul Funeriu că nu poate să muște din bătrînii senatori PDL. Dar cei care urmăresc cu atenție evenimentele din educație pot vedea limpede că acolo este un pact între toate partidele în interesul blocării legii.

La începutul verii, Mihail Hărdău, președintele comisiei responsabile, declara presei că sînt prea multe articole și amendamente la lege și că sigur nu vor avea timp să le parcurgă pînă la începutul anului școlar!

Iată că previziunile lui Hărdău s-au adeverit și anul școlar începe fără să se fi putut lua noile măsuri.

Explicația e simplă. Domnii senatori, ei înșiși universitari, nu sînt încîntați de unele prevederi ale legii și au fentat astfel guvernul, cîștigînd timp pentru neprevăzut. Cînd e vorba de propriile privilegii (iar legea le dădea o lovitură serioasă propunînd pensionarea la 65 de ani, de exemplu) ecuația politică nu mai înseamnă „partidul meu la putere și al lor în opoziție”, ci „dă-l încolo de partid, ce am eu de cîștigat dacă acolo sînt ai mei și eu pierd cel puțin 4 mii de lei lunar?!”)

În culisele politicii și în visele lor roz, viitorul sună cam așa: s-ar putea ca guvernul Boc să cadă și un ministru la Educație din partea PNL, adversar feroce al legii, vine și-i salvează și de data asta. Așa cum astă vară i-a salvat Ecaterina Andronescu, spre care trimiteau emisari universitari prieteni să o implore să nu-l lase pe Miclea să facă legea cum nu le convenea lor. Acum, mingea fiind în terenul lui Hărdău, nu-l mai poate ruga pe colegul de la Universitatea Tehnică să intervină la doamna Andronescu pentru blocarea legii. Trebuie să o facă singur. Și iată că se descurcă.

Așa că, ministrul lor de la Educație chibițează săracul pe la televizor cum poate, dă vina pe opoziție (nu că ea nu ar fi acolo, pe baricade, la Senat!, dar e chiar alături de putere!) și pentru că nu are încotro. Iar senatorii PDL au devenit cu atît mai curajoși față de Boc cu cît moțiunile PSD se apropie.

UPDATE. La puțin timp după publicarea acestui post, ministrul Daniel Funeriu a confirmat punctul de vedere expus mai sus în emisiunea Nașul de la B1 Tv. „Marea problemă e coalizarea tuturor forțelor care reprezintă interese nelegitime în mediul universitar. Aceste forțe se coalizează în parlament. La legea educației e prizonieră. Sunt oameni care nu vor să piardă privilegii. Consider că nu e firesc să fi conducător de universitate, dar și în parlamentar”, a spus Funeriu.

Anunțuri

4 gânduri despre “Alianță PDL-PSD-PNL în Senat. Senatorii au încheiat Pactul împotriva Educației

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s