Bacul care doare și de ce țipă rectorii agresivi

Anul acesta examenul de bacalaureat s-a dovedit, pentru prima dată după ’90, un examen greu de trecut. Cum-necum, tocmai pentru că nu a intrat în vigoare legea educației care reface sistemul de selecție la intrarea în facultăți, ministrul Funeriu a pus capăt minciunii naționale care era bacalaureatul în România, făcînd selecția la ieșirea din licee. Treceau toți cu note maxime, ca pe bandă. Întregul sistem avea de cîștigat de aici. Și liceele că erau socotite bune și copiii că mergeau acasă cu diploma la pălărie, dar mai ales universitățile care se umpleau de analfabeți. Și de bani totodată.

Ca să fim înțeleși, universitățile, de stat sau private, primeau pe oricine le bătea în poartă, ba mai mergeau să-i ia și cu arcanul de prin țară, pentru că sînt finanțate per cap de… student. Dacă e la fără taxă dă statul banii, iar dacă e la taxă dă taică-su banii. Deci, universitatea să trăiască! Din sutele de mii de studenți, cîțiva ieșeau ingineri, profesori, arhitecți. Dar cei mai mulți, foarte mulți, nu reușeau să formuleze o frază corectă la terminarea studiilor. Din 60 de candidați pentru un post de redactor, doar trei au dovedit că știu să scrie. Un exemplu.

Toate analizele din ultimii ani dar si clasamentele internaționale au arătat că universitățile de la noi scot oameni slab pregătiți. Nicio universitate din România nu se află în primele 500 din lume.

Dar de ce sînt atît de agresivi rectorii acum, în prag de început de an universitar? De ce trimite Andrei Marga, unul dintre cei mai supărați rectori, texte furibunde către presă? Poate pentru că 70% dintre clienții care porneau spre universități în această toamnă nu au trecut examenul de bacalaureat. Cu alte cuvinte, s-a terminat cu păcăleala!

Ei bine, domnul rector e furios și-l înțelegem. Ce se va mai alege acum de „uzina” UBB unde frecau „șuruburile” 60 de mii de fraieri plătitori? UBB intră în recesiune. Și culmea, tot ăla mic, Funeriu zice și că-i pedepsește pe cei care copiază luîndu-le dreptul de a mai da examenul doi ani după! Vă dați seama ce înseamnă asta pentru universități? Încă doi ani de așteptat prostimea la poarta lor!

Turmă mai mică, salarii mai mici, favoruri putere mai puțină. Și atunci, cum să nu strigi în gura mare prin comunicate agresive că actualii guvernanți și legiuitori nu sînt buni? Ce nu înțeleg, e de ce presa nu vede limpede și nu face legătura dintre două texte de pe același portal: atacurile rectorilor și rezultatele de la bac?!

Reclame

4 gânduri despre “Bacul care doare și de ce țipă rectorii agresivi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s