„Oracolul” lui Dâncu: Băsescu se luptă cu Ion Iliescu, iar Antonescu îi face viață grea la oraș

Portretul alegătorului lui Mircea Geoană este mai aproape de cel al lui Traian Băsescu decât de profilul cultural al alegătorului lui Crin Antonescu. Votantul lui Traian Băsescu se crede sincer, dar prea vorbăreț, iar votantul lui Geoană e credul și nervos. Simpatizanții lui Antonescu (majoritatea relativă) se ocupă cu lectura, iar ai lui Geoană, cu treburi prin casă. Așa reiese dintr-un sondaj dat publicității la începutul campaniei de Institutul Român pentru Evaluarea și Strategie – IRES al lui Vasile Dâncu.

Un „Oracol” cadou

Sondajul lui Vasile Dâncu (realizat în zilele de 2 și 3 august prin intervievarea a 1.096 de persoane, având o marjă de eroare de plus/minus 3%) s-a născut dintr-o joacă și face trimitere la „confidențele de salon” ale epocii victoriene. Ancheta sociologică preia întrebări din așa-numitul „Chestionar al lui Proust”, care solicită referințe despre personalitatea intervievatului.

Altfel spus, chestionarul seamănă cu albumele de confesiuni care aveau într-o vreme mare trecere printre adolescenți și la noi, fie că se numeau „oracole” sau altfel. Dar foarte utile în zilele noastre pentru ca politicienii să știe cu ce fel de electorat se confruntă.

„Sondajul este un cadou dezinteresat pentru participanții la campania electorală”, spune Vasile Dâncu, care oferă, în premieră, o conexiune între preferințele prezidnțiale ale intervievaților și ceea ce ar putea fi definit ca profilul lor cultural.

Alegătorul lui Geoană îndrăgește găinile

O scurtă privire peste răspunsurile intervievaților și poți afla că alegătorul lui Crin Antonescu este tipul intelectualului (are ca ocupație preferată lectura), a auzit de Dostoievski și preferă muzica lui Marius Țeicu! Pe când alegătorii lui Traian Băsescu și Mircea Geoană sunt legați de treburile gospodărești, l-au citit pe Sadoveanu și preferă același compozitor, pe George Enescu.

Foarte relevant pentru profilul votantului în funcție de locul unde trăiește este pasărea pe care o agreează: votanții lui Trian Băsescu și cei ai lui Crin Antonescu iubesc (în ordinea descrescătoare a opțiunilor) porumbeii, rândunelele și papagalii (păsări mai familiare publicului din mediul urban), pe când votanții lui Mircea Geoană sunt fani ai găinilor! Semn că prezidențiabilul PSD are în continuare un electorat preponderent rural.

Eroii vieții reale: „mama”, „tata” și Traian Băsescu

Un capitol al sondajului se referă la eroii preferați din viața reală a alegătorilor români. Din răspunsurile lor se pare că votanții lui Traian Băsescu îi văd eroi pe părinții lor pe primul loc, iar pe locul doi chiar pe Traian Băsescu, pe când adepții lui Geoană au ca eroi preferați, după „mama/tata”, pe… Ion Iliescu! În toată lista de eroi, Mircea Geoană neapărând niciunde. La Crin Antonescu apar în lista de răspunsuri, chiar dacă nu pe primul loc, „eroii” Gigi Becali și Ion Iliescu.

Analizând din această perspectivă lucrurile, se pare că Traian Băsescu avea dreptate să spună că el se bate cu Ion Iliescu și nu cu Mircea Geoană, electoratul fostului președinte fiind bazinul acestui candidat, fără ca el să fi reușit să-l cucerească personal.

Alegători și prezidențiabili

Pe ansamblu, profilul cultural al electoratului lui Crin Antonescu (urban, tânăr, citit și educat) pare situat la polul opus celui al lui Mircea Geoană (îmbătrânit și rural, cu un grad de școlarizare mai precar). Între acestea se situează electoratul lui Traian Băsescu, mai apropiat de cel al lui Mircea Geoană decât de cel al lui Antonescu. Dacă ar fi să imaginăm, pentru cel de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, un transfer de opțiuni al acestui electorat, în funcție de profilul său cultural, către Băsescu sau Geoană, drumul către Traian Băsescu este evident mai scurt decât cel către Mircea Geoană.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s