Reporterul vă conduce de data aceasta în inima istorică a Cretei. Acolo unde livezile de măslini înconjoară protector ruinele unui palat milenar, ca pe un cuib în care se adună şi viermuiesc zilnic mii de turişti. Acolo unde, de sub piatra străveche, coaptă de soarele dogoritor al acestei insule, se aud încă bătăile de copită ale Minotaurului. Din trecut şi prezent se recompune astăzi, viaţa Cretei.

Palatul de la Knossos a fost construit cu 5000 de ani în urmă, iar ruinele lui păstrează şi astăzi grandoarea celei mai specta culoase construcţii din Europa ace lor timpuri. A fost ridicat pe o colină, aripa în care se afla apartamentul regal avea patru etaje. Avea pavi lioane pentru primirea oaspeţilor, o sală a coloanelor după modelul căreia probabil că au fost inspirate basilicile de mai tîrziu, sala tronului, scări care urcau două etaje şi coborau alte două, intrări fastuoase, de 12 m lătime, băi, căzi din teracote şi cu sisteme de încălzire. Palatul era dotat cu instalaţii sanitare şi de încălzire nemiaîntîlnite, care îl făceau nu doar impresionant ca şi construcţie, dar şi confortabil.

Se uitau la insulă, de sus, ca Zeus!

Într-un mod foarte straniu, peisajele care apar în picturile murale din Creta sînt pictate ca şi cum ar fi văzute de sus! Cretanii se uitau la propria insulă ca Zeus, din înălţimi. Asta spune despre ei un lucru esenţial: că au trăit toată viaţa între cer şi pămînt, între vis şi realitate. Poate tocmai de aceea, pentru ei arta monumentală nu era destinată numai regilor. Ea se regăseşte în toate mediile sociale şi are legătură cu viaţa insulei, cu soarele, marea şi a nimalele ei. Mai puţin cu regulile unei curţi regale sau ale unui stil arhitectural. Prin tot ceea ce vezi la Palat sau în sat, Creta respiră libertate! Din frescele păstrate la Knossos se vede că locuitorii Cretei iubeau culorile vii (foloseau mai ales roşul, negrul, galbenul şi albastrul), liniile ondulate, mişcarea, erau pasionaţi de frumos şi-şi iubeau femeile. Desenele lor sînt calde şi emană emoţie. Construcţiile lor nu au nimic din rigiditatea palatelor Siriene sau Egiptene. Palatul de la Knossos arată că insula unde s-a născut Zeus a fost şi a rămas un tărîm al libertăţii şi al veseliei.

Oamenii

Erau rafinaţi, iubeau podoabele, vinul, muzica. Instrumente precum flautul sau lira sînt specifice mu zicii cretane. Oameni ai spectacolului, lîngă Knossos se află ruinele unui teatru cu bănci de piatră şi 500 de locuri. Popor de navigatori şi de artişti, cretanii nu erau războinici. Ei converteau războiul în legendă şi o risipeau în valurile istoriei. Asta fac şi astăzi. Convertesc legenda în bani pe care-i risipesc în pămîntul Cretei. Pentru că acum, cretanii investesc în drumuri, în oraşe şi staţiuni noi, în hoteluri şi în căutarea unei noi formule de a face turism şi de a păstra viaţa normală a insulei. Poate tocmai de aceea, după ce trag obloanele tavernelor şi închid palatele, cretanii se retrag la casele lor, culeg măslinele şi se ocupă de uleiuri, arome, esenţe. Ei hibernează şase luni pe an, îşi iau liber şi se retrag să viseze. Iar pentru asta au nevoie de singurătate.

„Toţi cretanii sînt bogaţi”

Cretanii, satui de „fenomenul” turistic, au închis sezonul cu un bilanţ impresionant. Au avut peste 4 milioane de turişti la Knossos, cel mai vechi palat din Europa. Au avut milioane de turişti în cele cîteva staţiuni la mare. Au bani, au măslini, viţă de vie, apă pe care o şi exportă, au soare şi mare. Aproape ca nu există cretan care să nu deţină milionul de euro. Livezi, hoteluri, maşini, tractoare, motociclete, taverne, vapoare. Creta este cea mai bogată insulă a Greciei. Ea cotizează substanţial la bugetul ţării, iar cretanii erau nemulţumiţi că nu li se întoarcea decît foarte puţin. De cînd cu Noua Democraţie, tocmai pentru că insula era cam „verde” din punct de vedere politic, autorităţile de la Atena au început să investească în drumurile cretanilor, ca să-i cucerească.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s