Falimentul democratiei?

Intilnirile Monitorului cu cetatenii din cartiere sint un bun prilej de a afla nu numai cite gropi mai sint pe strada ci si care mai este atarea de spirit a oamenilor. Am aflat astfel ca disputa dintre Funar si prefectul Soporan, inteleasa ca un conflict politic intre PRM si PSD, este cauza tututor ineficentelor din administratia clujeana. Oamenii au priceput ca gilceava dintre aceste institutii este paguboasa pentru oras. Prin urmare, o solutie sigura pentru rezolvarea problemei este „ca la Primarie, ca si la Prefectura sa fie, domnilor, oameni intr-un singur partid, ca sa nu se certe ca orbii”.
Ei bine, cred ca v-ati dat seama cit de pragmatic este rationamentul electoratului, cum simplifica el lucrurile, reducindu-le la cit mai putine voci, la cit mai putine partide sau variante. Si in statele cu traditie democratica se inregistreaza o anume neincredere in eficienta sistemului democratic. Mai multe voci, care sustin puncte de vedere diferite si au programe de lucru diferite, sfirsesc prin a intirzia punerea in practica a unor masuri care sa serveasca interesul comunitatii. Disputele politice ii plictisesc si pe cei care s-au nascut intr-o cultura veche de acest fel, dar pe romanii flaminzi si secatuiti de asteptare! Noi nici n-am apucat sa simtim gustul democratiei, sa ne placa suficient de mult libertatea de exprimare, ca am intrat direct in mijlocul lipsurilor.
Granita dintre democratie si dictatura se afla, in aceasta zona, intr-o situatie foarte fragila. Conflictul de la Cluj, chiar daca ar putea sa aduca voturi prefectului Soporan in calitatea lui de reprezentant al partidului de guvernamint, este periculos pentru perceptia cetateanului despre democratie. Si nu este chiar un moment potrivit, dupa aproape 14 ani de asteptare desarta a unei vieti decente, sa se iste o lupta pe viata si pe moarte intre doua partide, ignorind riscul ca cetateanul sa devina o victima sigura a acestui razboi politic. Dincolo de interesele personale sau de partid ale celor doi reprezentanti ai administratiei, consecintele conflictului n-ar trebui sa stirbeasca increderea noastra in democratie. Pentru ca nimic nu ar fi mai grav decit sa ne dorim sa ascultam cit mai putine voci…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s