Toţi oamenii preşedintelui

Ultimul puseu de temperatură înregistrat la Cotroceni în loc să înroşească obrajii preşedintelui, l-a afectat tot pe clujeanul nostru Emil Boc. Dacă n-aş şti că e băiat deştept şi că se descurcă pînă la urmă aş crede că frumoasa sa carieră politică a intrat într-o fundătură absolut regretabilă. Ascultînd cum relatează cu acurateţe scuzele penibile ale preşedintelui am avut sentimentul că privesc din sală un spectacol de teatru în care Emil Boc joacă un rol ce i-a fost distribuit, şi, de voie de nevoie, merge mai departe, fără să ezite o clipă. Face tot posibilul să fie convingător numai că, în loc să impresioneze stârneşte compasiune. Arţăgos şi repezit, cum nu-i stătea în fire, reuşeşte totuşi să transmită cu maximum de eficienţă mesajul încredinţat, mai departe. Să-şi facă datoria.

Scuzele lui Traian Băsescu, repetate cu sârguinţă de Emil Boc, referitoare la proiectele de legi privind securitatea naţională nu stau în picioare din raţiuni clare:

1. Textul „brut” al acelor legi a fost solicitat de preşedinte şi cel mai probabil că o astfel de solicitare este însoţită de nişte linii directoare, pe care dacă nu le trasezi într-o şedinţă, cel puţin ai exprimări anterioare pe temele respective, opinii din care oamenii serviciilor secrete au făcut principii ale textului.Prin urmare, preşedintele nu este credibil atunci când spune că nu l-a interesat textul respectiv şi nici când afirmă că l-a lăsat la latitudinea „specialiştilor” din Servicii. Oamenii săi cu care a lucrat foarte bine ştiau cum gândeşte preşedintele, altfel nu-şi permiteau să-i pună pe masă aşa ceva.

2. Emil Boc a afirmat că Traian Băsescu nici nu a citit textele respective, le-a dat mai departe spunând „luaţi măi, berbecilor, şi vedeţi ce este aici!” Un lucru mai jenant nu putea fi inventat. Dacă preşedintele jucător, foarte preocupat de când a venit la putere de soarta serviciilor secrete nici nu citeşte propunerile securiste ale respectivelor servicii se neagă pe sine. Aceasta înseamnă ori că nu le-a mai citit pentru că deja ştia ce scrie acolo, ori că nu şi-a făcut treaba sa de preşedinte care coordonează CSAT şi este îngrijorătoare lipsa sa de preocupare. Nici una dintre variante nu este de acceptat. Dacă preşedintele nu citeşte un proiect atât de important şi de domnia sa solicitat ne putem îndoi de seriozitatea sa.

3. Dacă a minţit şi de fapt le-a citit, aşa cum pare mult mai verosimil, este şi mai îngrijorătoare lipsa sa de reacţie. Un preşedinte de ţară democratică n-ar mai fi dat proiectele „berbecilor” spre aprofundare, ci le-ar fi dat de capul autorilor. Pentru că lectura legilor ar fi trebuit să-i trezească preşedintelui raţiunea, să-l scandalizeze şi să-i dea afară pe sereiştii securişti pe care îi protejează şi-i laudă pentru performanţele lor.

4. Dacă preşedintele îi ţine în funcţii importante pe oamenii care gândesc astfel şi au conceput acele legi, înseamnă că le acceptă viziunea asupra rolului lor, că le girează monstruosa gândire.

5. Preşedintele, urmat de Emil Boc ca un ecou, a invocat articolul ce se referă la privilegiile celor din serviciile secrete, articol ce se regăseşte şi în cazul poliţiştilor. Cu alte cuvinte, amândoi au căutat scuze pentru cum arată textul celor şase legi controversate. Au căutat justificări. Dincolo de faptul că poliţistul nu este un personaj de temut precum securistul de ieri şi nu trezeşte aceleaşi sentimente, gestul celor doi de a justifica aberaţiile demonstrează faptul că nu erau departe de ele şi că se solidarizează cu cei care le-au conceput.Proiectul celor şase legi demonstrează în primul rând un mod de gândire absolut periculos. Justificările democraţilor şi supărarea lor pe liberalii care s-au desolidarizat public de ei reprezintă un mesaj de complicitate cu autorii textelor, cu cei care le-au gândit. Iar cei care le-au conceput sunt „specialiştii” serviciilor secrete, toţi oamenii preşedintelui.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s