Horoscopul României

Dimineaţa devreme, din anii libertăţii noastre se desprinde ca un exotism oriental, horoscopul vieţii. Ce faceţi azi, în week-end, dacă veţi avea bani, noroc în dragoste, un accident de maşină, o pagubă şi o călătorie… Cine câştigă alegerile, în duminica fatidică va avea succes cel născut în zodia fecioarei. Păcat că nu pot beneficia şi ţările de sfaturile astrologilor. Să stea preşedinţii, prim-miniştrii, şeful armatei, şeful pompierilor, doamna de la mediu şi să ia notiţe dimineaţa de la Neti Sandu: va avea loc o răpire spectaculoasă, în Banat vor fi din nou inundaţii, la Podeni alunecări de teren, Miron Cozma va avea din nou probleme cu justiţia şi un mare fotbalist se insoară pentru a doua oară. Dacă vieţile noastre individuale ar curge precum ne prevăd astrele, la lei, tauri, raci şi peşti, nici n-ar fi atât de rău.

Însă, de departe, trebuie să recunoaştem, România a avut anul acesta parte de o viaţă extrem de tumultuoasă. Ca o poveste pasională de telenovelă, aprigă şi plină de surprize, trăieşte la cote înalte acestă viaţă de boem care aşteaptă să-i fie simpatic Europei şi să o primească pentru cât de exotică şi colorată îi este fusta de gitanne. România s-a trezit dimineaţa sub ape, de la un capăt la altul, fără cruţare, ţinut după ţinut, fără îndurare, au avut parte de puhoaie care spălau tot. Cine să fie vinovat? Un nepriceput care n-a făcut bine digurile, mafia lemnului care a curăţat pădurile şi a lăsat drum liber apelor, primarii care n-au anunţat pericolul la timp, ţăranul care nu şi-a curăţat şanţul de la poartă, sau pur şi simplu astrele potrivnice acestei ţări?
După ape a venit moartea. În Tulcea se ard păsările, se izolează oamenii, se ucid vietăţi suspecte. Precum în filmele de science fiction, oamenii autorităţii îmbrăcaţi în alb, cu mănuşi şi măşti curăţă de virusul morţii pământurile pustiite de ape şi pârjolite de sărăcie. Mai este loc de vreo nenorocire? Ar putea veni şi un cutremur? Astrele nu i-au prezis României la horoscop… Şi Doamne fereşte!
Văzând că avem o inimă tare, rezistentă la diversiuni şi acrobaţii de mare clasă, astrele ne dau peste cap şi ultimele socoteli, întorcând norocul, dar unuia singur. Evreu, crescut la şcoala lui Vadim, Nati Meir a câştigat de curând, „la mătuşă”, o avere fabuloasă făcută dincolo de ocean, avere care dă peste cap toate clasamentele bogaţilor europeni. Şi care o lasă din nou pe România cu gura căscată. Între aceste duşuri scoţiene care dau fiori de gheaţă mulţimii şi calde mângâieri Meirilor, Becalilor, Omarilor, românii se amăgesc şi ei că joacă într-o piesă bulevardieră ce stârneşte din când în când hohote de râs.
Peste toată nenorocirea asta, între grotesc, ridicol şi dramatic, răsună hohotele unui preşedinte cam prea vesel pentru o ţară atât de tristă. El îi ceartă pe inundaţi că nu au fugit din calea apelor, îi numără şi rămâne optimist: nu s-au înecat toţi. Îi ceartă pe jurnalişti, se dă la licuricii mari şi mănâncă copane când toate orătăniile românilor s-au făcut scrum. Suntem o ţară prea veselă pentru o soartă atât de mizerabilă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s