De ce nu a început duelul Nastase-Basescu?

> Cea mai dura campanie electorala a democratiei românesti începe lent. Dar cum se va termina?

Competitia electorala de anul acesta are un plus de profesionalism. Este pentru prima data cînd un candidat la prezidentiale „joaca totul” pe Constitutia tarii, celalalt îi coopteaza pe occidentalii de stînga în jurul sau, iar viitorii prim-ministri, atît cel demnat de la Alianta cît si cel desemnat de Uniunea PSD+PUR, fac alaturi de ceilalti candidati campanie în teritoriu. Chiar si prin faptul ca a început mai lent, campania aceasta ne demonstreaza ca experientele trecute au folosit la ceva: i-a facut mai prudenti.

Dupa anul 2000
Campaniile trecute au fost mai putin competitive. Bazate pe evidente, au fost doar prilej de invocat vinovatii, de enumerat nerealizarile, cu alte cuvinte, campanii prin excelenta negative. Românii au ales pedepsindu-i pe cei care i-au dezamagit de fiecare data. Confruntarea de acum îi pune fata în fata pe competitori care au fost fiecare sanctionati o data de electorat. Alesi si sanctionati, aplaudati si huiduiti, politicienii nostri de stînga dar si cei de dreapta, nu mai pot spune ca sînt neprihaniti. Ei nu mai vin în fata românilor pentru a cere un cec în alb. De data aceasta, ei trebuie sa-i demonstreze electoratului ca merita a doua sau a treia sansa. Si unii si altii se prezinta azi ca o mireasa la o noua încercare. În fata unui auditoriu care i-a mai auzit si i-a urmarit atîtia ani, nici unul nu mai poate spune vorbe goale. Nu stim în ce masura aceasta clasa politica s-a desteptat, dar ea stie sigur cu cît a crescut coeficientul de inteligenta al românului supus unor încercari teribile. Pentru români, lucrurile de dupa anul 2000 nu mai sînt doar albe si negre, ele au numeroase nuante de gri. Iar aceasta campanie are în vedere tocmai aceste chestiuni de finete, la care a ajuns si competitia de la noi. Experienta anilor trecuti – doua guvernari de stînga si una de dreapta – a facut ca balanta în aceasta toamna sa fie reglata cu mare finete. Cei care vor cîstiga vor dezechilibra talerele cu extrem de putin.

Razboi fara combatanti
Intrat în cursa mai tîrziu, Traian Basescu este un candidat grabit, el are un temperament mai vivace, este un luptator de profesie. Are forta si este convingator tocmai pentru ca are încredere în sine: a cîstigat suprematia în propriul partid, a cîstigat doua mandate în capitala, are o voce puternica, a facut figura de om care nu se lasa, are în jurul sau oameni care îl iubesc si-l sustin cu entuziasm. Este foarte popular, intra cu naturalete intr-o circiuma, vorbeste cu oamenii de pe strada pe limba lor, este natural in propria piele.
Adrian Nastase a început primul aceasta campanie: s-a îmbracat în camasa cu carouri, a pornit prin tara, le-a pupat pe taranci, a mîncat cîrnati de oaie, a strabatut tara fara alai, a cosit sau a împartit padurile Moldovei. Este înalt, bine facut si fara chelie, dar are o voce slaba, de om care vorbeste în salon si nu la tribuna. Oricit ar incerca el sa para din popor, nu reuseste, sau este usor ridicol in postura indicata de consilierii de campanie.
Se afiseaza cu înalte fete europene si spera ca acest lucru îi va aduce un plus de credibilitate. În realitate, Adrian Nastase nu este Adrian Nastase. Este un candidat ros de îndoiala, ros de neîntelegerile cu mentorul si seful sau suprem, Ion Iliescu, nesigur pe musuroiul de furnici care este PSD acum. Nu este foarte iubit de unii pesedisti, are doar o sustinere formala, aripa anti-Nastase fiind tinuta sub control doar de Ion Iliescu. Adrian Nastase alaturi de Iliescu pare ca si-a gresit partidul. Pîna mai ieri, ce zicea Nastase contra-zicea Iliescu. Batrînul nu s-a sfiit sa-l traga de urechi în public pe actualul candidat-succesor la presedintie. Daca astazi Nastase are nevoie de mai multa încredere în sine în comparatie cu Basescu, este datorita lui Ion Iliescu. Iar daca va pierde, va pierde datorita batrînului. Cu toata investitia de imagine, în pofida sustinerilor din tara si de peste hotare, Adrian Nastase este mai putin autoritar tocmai pentru ca nu a fost si nu este singurul care decide în PSD. S-ar putea spune ca Adrian Nastase sufera de complexul Oedip, iar replicile sale scandaloase care frizau vulgaritatea au fost expresia unui astfel de complex.
Faptul ca pîna acum nu a existat o confruntare între cei doi este o chestiune de strategie. Basescu ar vrea sa se bata, dar nu are înca partener. PSD face o campanie paralela cu a Aliantei, cum sugestiv spunea un prieten. Alianta loveste ca într-o meduza care se repliaza rapid. Aceasta campanie nu va mai fi un simplu meci de box, ci o cursa de alergari pe o pista cu obstacole, iar energiile conservate vor fi descatusate spre finis.

Programe si oameni
Programele prezentate de formatiunile politice sînt concepute în sensul doctrinei care le emana, pe aceeasi directie în care s-a mai actionat sau vin cu ceea ce stiu ca asteapta publicul de la politicieni. Programele pot fi foarte bune, pot fi realiste sau nu, dar pot si sa nu conteze deloc daca ele nu vor fi puse în practica. Doar oamenii sînt garantia ca se aplica sau nu o strategie politica. Doar candidatii conteaza din acest punct de vedere. De aceea, si de data aceasta vor fi alesi oamenii si apoi programele lor.

Alegeri din dragoste
De data aceasta, seful strategiilor guvernamentale promite o campanie sentimentala, o cursa electorala plina de emotii. Analistii PSD au ajuns la concluzia ca în campania trecuta nu au fost destul de impresionanti, ca nu au exploatat suficient latura sentimentala a unei astfel de competitii. S-au considerat victime ale unui stil prea tehnicist, pragmatic, iar cîstigul candidatilor Aliantei din marile orase l-au asimilat unui impresionism sentimental. Aceasta este însa o alta greseala, dispretul fata de capacitatea unei judecati rationale din partea publicului nu este o cale spre „emotionarea” lui. În plus, nu pot emotiona decît oamenii emotionanti, nu pot impresiona decît oamenii impresionanti si nu pot stîrni sentimente decît cei care au ei însisi sentimente. Într-o campanie electorala nu poti miza pe o piesa de teatru. Oamenii nu-i aleg nici pe cei mai buni actori. Ei aleg oamenii sinceri. O demonstreaza experienta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s