Clujul va cîntări greu în politica românească

  • Pe harta politică românească, Clujul este în acest moment un punct extrem de important. Prin felul în care au evoluat lucrurile, aici s-au concentrat cîteva nume sonore, unele dintre ele vîrfuri de lance în competiţia electorală care va urma. Pentru prima oară în istoria sa democratică, Clujul este furnizor de piese grele pentru spectacolul care în curînd va începe.

Andrei Marga
Andrei Marga este in primul rind profesor universitar. Cunoscut de toata lumea ca rector al Universitatii „Babes-Bolyai”, Marga si-a construit imaginea publica pornind de la meritele sale profesionale si manageriale demonstrate in universitate. Un cap limpede (profesor de logica, printre altele), cu simt pragmatic foarte bine dezvoltat, instruit in spirit occidental, cu o larga deschidere spre lume, Marga se bucura de o reala apreciere a publicului. Andrei Marga a fost si ministru al Invatamintului in guvernarea CDR. Efectul reformelor sale s-a simtit de la Botosani la Tandarei si Timisoara. Cota de popularitate a lui Andrei Marga este una demna de invidiat.
Cu toata aceasta zestre, cu unul dintre cele mai bogate si mai impresionante CV-uri, Marga a intrat de curind in Partidul National Liberal de la Cluj. Pentru observatorii activitatii politice locale, aceasta nu a constituit o surpriza. Andrei Marga, ca promotor al reformelor de tot felul, a dovedit ca are o structura liberala. In plus, acum trei luni si-a prezentat proiectul de reforma a invatamintului romanesc alaturi de Teodor Stolojan, la Biblioteca centrala Universitara din Cluj-Napoca. Or, este limpede pentru toata lumea ca Andrei Marga, epuizindu-si mandatele de rector, va face acel salt firesc la un alt nivel, nivel pe care doar politica i-l poate oferi. Rectorul clujean vrea sa faca, asa cum el insusi a declarat-o, ceva pentru Romania, pentru ca romanii sa nu mai traiasca intr-o tara saraca.
Ce-i va oferi insa PNL-ul lui Andrei Marga? Deocamdata, sondajele arata ca rectorul detine locul I la capitolul popularitate in zona Clujului. Ramine de vazut daca liberalii, macinati si ei de orgolii marunte, vor sti ce sa faca cu un astfel de personaj. S-ar putea ca, pentru acest sector, liberalii clujeni sa nu aiba un scenariu destul de bun si nici un regizor care sa-i puna in valoare calitatile. Este putin probabil ca Andrei Marga se va simti bine la sedintele de partid in care marii retori vor fi Horia Uioreanu si Valentin Naumescu. Prin urmare, pe rector il veti vedea pe scena nationalului politic, evoluind in cel mai grandios proiect.
Tocmai de aceea, nimeni nu-si poate imagina ca Andrei Marga a intrat in PNL pentru a face munca de partid la municipiu. Intr-o formula de guvernare a PNL, rectorul clujean ar ocupa cel mai probabil fotoliul de ministru al Invatamintului.

Ioan Rus
Si PSD Cluj are un cap de afis remarcabil: Ioan Rus. Si el profesor universitar, crescut in laboratorul academic clujean, om tinar, energic, charismatic, cu spirit intreprinzator, este poate singurul ministru clujean in care nu s-a aruncat inca cu pietre.
Desi sondajele il desemneaza drept un candidat viabil pentru Primaria clujeana, ardelenii, asa cum este si firesc, il vor in capitala. Rationamentul lor este simplu: ministrul clujean nu i-a facut de ris la Bucuresti, iar gradina locala a partidului are destui trandafiri si pentru primarie. Clujenii au un bun simt al proportiilor si mai ales un simt pragmatic: ei nu vor uita niciodata ca interesele lor locale sint surclasate de cele nationale.
Evolutia bucuresteana a lui Rus a fost „premiata” saptamina trecuta, cind restructurarea l-a plasat peste doua foste ministere extrem de importante. Din postura de sef al administratiei publice, Ioan Rus va putea regla niste disfunctionalitati din teritoriu care sa rezolve multe probleme, dar si unele de ordin electoral. Daca nu va interveni nimic, cariera politica a clujeanului Ioan Rus va evolua spectaculos. Il putem imagina, de pe acum, in rolul de prim-ministru, desemnat de Adrian Nastase sa faca Guvernul pentru 2004-2008.

Emil Boc
Emil Boc a fost o surpriza placuta a politicii romanesti post-decembriste. Lansat acum patru ani de Partidul Democrat, Boc este mindria Clujului, facind poate cea mai frumoasa figura de parlamentar ardelean din opozitie. Instruit si abil, cu un trecut curat, si el decan in cadrul UBB, tinar si foarte activ, Boc a crescut in sondaje, cucerindu-i pe ardeleni incet si sigur. Desi a spus de multe ori ca are nevoie de el la Bucuresti, Basescu a inteles importanta Clujului pe harta politica romaneasca si, recent, in mod public, i-a cerut lui Boc sa candideze pentru Primaria Cluj-Napoca. Asadar, si acest partid s-a hotarit sa foloseasca artileria grea pentru aceasta reduta.
Boc intelege si el ca acela ce-l va invinge in lupta dreapta pe Gheorghe Funar, dupa mai bine de zece ani de „domnie” continua a acestuia, va intra in istorie ca un mare invingator. Sau isi va regla tirul pentru 2008, cind colegi mai tineri ai sai vor iesi la rampa pentru a primi poate si mai multe „aplauze”.
Pentru ce se va intimpla in viitorul politic romanesc, Boc are si el un rol hotaritor.
Saptamina trecuta, la Bucuresti, PD si PNL au demarat negocierile pentru alianta liberalo-democrata, negocieri care vor fi, in fapt, calcule simple, pe fiecare zona georgrafica in parte, in ceea ce priveste cistigul si pierderile. Clujul va conta si el, foarte mult, in aceste discutii. Aici, liberalii nu au un candidat credibil pentru Primarie, in schimb, sustinerea lui Boc ar schimba radical situatia. Pe de alta parte, nici PD clujean nu are consilieri locali si nici experienta in acest sens, PNL ar veni in ecuatie cu zestrea sa de trei consilieri cu vechime si, deci, cu informatia si expertiza necesara in domeniu. Alianta PD-PNL, cel putin in ceea ce priveste Clujul, ar putea aduce un alt titular in Primaria de pe Somes. Daca Emil Boc va cistiga in cursa impotriva lui Funar, pe linga faptul ca va fi o victorie istorica, ea va aduce in alegerile parlamentare un cistig electoral demn de luat in calcul.
La nivel national, aceeasi alianta, spun sondajele, ar ridica opozitia de la 14% – PNL si 10% – PD, la 50% impreuna. Aceste procente sint argumentul cel mai puternic pe care-l vor avea in vedere liderii celor doua partide pentru a realiza o alianta si a aduce in fata electoratului, in anul urmator, o alternativa la actuala putere.

Gheorghe Funar
Gheorghe Funar are dezavantajul unui partid intrat in desuetudine, dar are avantajul unui deceniu si ceva de „practica” in Primaria Cluj, lucru care ar purtea cintari greu in ochii conservatori ai ardelenilor. Este cunoscuta teama de nou si retinerea fata de schimbare a clujenilor, iar pe acest lucru isi bazeaza si Gheorghe Funar proiectele de viitor. Acesta nu admite faptul ca nu va cucerit Primaria din primul tur de scrutin. Este al doilea om in PRM la nivel national, cadru didactic universitar, politician activ de multa vreme si a devenit foarte cunoscut datorita stilului sau aparte de a face teatru politic. Probabil ca, daca s-ar face un sondaj pe aceasta tema, Gheorghe Funar ar detine locul fruntas la capitolul popularitate pe intreaga tara. Cu siguranta, clujenii nu stiu cine este primarul Aradului, dar aradenii stiu cine este primarul Clujului. Actorul Gheorghe Funar are un public al sau, iar acest lucru ii poate aduce atit avantaje cit si dezavantaje. Dezavantaje, pentru ca este usor de identificat si, deci, usor de atacat.

Tipologia omului politic clujean
Omul politic de la Cluj are caracteristici aproape uniforme (intelectual, universitar chiar, 40-50 de ani, cu functii de conducere in CV, vechi militant politic, spirit practic, realist, bun vorbitor si charismatic) si este trecut parca printr-un pat al lui Procust, ajustat si lansat in forma fixa, asa cum spun studiile sociologice ca le plac ardelenilor conservatori si elitisti. Funar a fost, in parte, o exceptie, pentru ca altfel caracteristicile sale s-au pliat foarte bine pe gustul omului „dintr-o bucata”, dur si neiubitor de unguri, care se gaseste pe aceste meleaguri. Un candidat este desemnat de partid, partidul il lanseaza si partidul vrea sa-l controleze. El este actorul pus sa joace acel rol, iar regizorul isi rezerva puterea asupra lui.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s