Dispreţuind electoratul

Un om obosit se aşează pe scaunul autobuzului şi-şi varsă focul dintr-o suflare. „Pe mine să nu mă creadă nimeni prost, să nu încerce să mă ducă cu preşul, că nu mai merge! Ne-au prostit destul, ne-au prostit până ne-am trezit! Acum asfaltează, acum fac trotuarele, acum vin şi pun becuri pe stradă! Acum! Dar de patru ani, dar de zece ani, ce-au făcut?”
Este clar că toate campaniile electorale au fost adevarăte şcoli pentru cetăţeni, lecţii serioase de viaţă civică pentru toată lumea. Nimeni nu mai suportă poveştile special inventate pentru încântarea publicului, cu scopuri vădite de a-i smulge votul. Oamenii au trăit aproape 15 ani în democraţie. Sunt iniţiaţi în tainele minciunii electorale, mult prea iniţiaţi! Pe pielea lor iniţiaţi, pe pielea lor şcoliţi de viaţa politică românească, nimeni nu mai suportă minciunile tipice campaniilor electorale. Oricât de puţin informat ar fi un om, are acum exerciţiul unei cumpăniri realiste. Nu mai trăim euforia primilor ani de după revoluţie, nimeni nu se mai lasă dus de val cum ar vrea politicienii, vremurile s-au schimbat.
Acum jocurile ascunse privirilor profane se fac la vârf, în zonele „crepusculare”, la talpa ţării candidaţii au un comportament pueril, din platformele lor se vede limpede doar dispreţul faţă de cetăţean. Promisiunile nerealiste şi acţiunile pompieristice de pe ultima sută de metri, care nu fac altceva decât să arunce praf în ochii electoratului, arată clar măsura dispreţului faţă de el.
Cine mai îndrăzneşte astăzi să asfalteze strada în primăvara alegerilor, să facă promisiuni generoase şi să cumpere autobuze noi în campanie va pierde sigur. Cetăţenii nu mai au răbdare, dar mai ales nu mai suportă să fie consideraţi proşti. Nu mai vor să fie dispretuiţi ca ultimii fraieri ai istoriei. Dacă totuşi cineva o va face, va primi o replică dură.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s