Emil Boc răstoarnă totul

  • Apropierea alegerilor dinamizeaza viata politica a orasului

Lansarea candidatilor pentru fotoliul de primar la Cluj-Napoca s-a turnat greu, ca un film de lung-metraj, presarat cu scene in relanti azi si alegro miine. Daca a curs mai multa cerneala pe aceasta tema decit oricind alta data a fost in primul rind din cauza competitorilor. Ezitarile lor au dat nastere la tot felul de speculatii, incit Clujului i s-ar fi putut intimpla in premiera sa aiba o lista de posibili candidati, dar nici un candidat sigur. Astazi, lucrurile s-au clarificat. Ei au un nume, ne sint cunoscuti si aproape nimic nu mai poate schimba distributia acestor ultime scene.

Gheorghe Funar
O vreme s-a crezut singur in cursa pentru Primarie. Inarmat cu o incredere in sine absolut unica in felul ei, Gheorghe Funar se vedea inca o data invingator la Cluj, pentru a patra oara. A socotit candidatura reprezentantului Partidului Social Democrat ca absolut inofensiva, declarind ca Vasile Soporan nu reprezinta pentru el nici cea mai mica amenintare. De asemenea, lipsa unui candidat sigur din partea coalitiei constituite de Partidul National Liberal si Partidul Democrat l-a incurajat sa considere oportuna o sustinere a sa din partea centrului-dreapta clujean: niciodata ca in aceasta toamna-iarna Gheorghe Funar nu s-a simtit mai destins, vazindu-se sustinut de Alianta DA, in contextul unei posibile actiuni concertate pentru infringerea inamicului comun – PSD.
Vestile, vehiculate la mijlocul anului trecut, cum ca pe Gheorghe Funar l-ar tenta mai mult un loc in Parlamentul Romaniei, ca o evolutie fireasca a carierei sale politice – cu atit mai mult cu cit ar fi fost indreptatit la o astfel de candidatura si de pozitia sa de „Numarul 2” in Partidul Romania Mare – par sa revina in actualitate. In cercurile apropiate actualului primar al Clujului a inceput sa se discute din nou aceasta posibilitate.
Daca Emil Boc va candida pentru Primaria Cluj – si acest lucru s-a anuntat deja – chiar si socotelile lui Gheorghe Funar se pot schimba. Sondajele care il plaseaza in fruntea listei, ca preferat al clujenilor pe tinarul democrat, ar putea duce la schimbarea radicala a strategiei electorale a PRM. Nimic nu ar fi mai greu de suportat pentru Gheorghe Funar si de partidul pe care il reprezinta decit o infringere la Cluj-Napoca.

Vasile Soporan
Varianta pe care s-a fixat Partidul Social Democrat a ramas Vasile Soporan. Chiar daca sondajele nu-l avantajeaza in nici un fel, actuala nominalizare a prefectului de Cluj pentru batalia de la Primarie reprezinta, in actuala conjunctura, optiunea cea mai convenabila a partidului sau. Si aceasta pentru ca intruneste calitatile cerute de „portretul robot” al candidatului clujean: universitar, clujean, figura cunoscuta si re-cunoscuta. Oricite indoieli au planat asupra acestui candidat, partidul l-a sustinut cu o consecventa rar intilnita la social-democrati. Nici chiar scandalul, larg mediatizat, pe tema unui dosar de presupus colaborator al Securitatii nu a determinat retragerea sprijinului formatiunii sale. Ratiunile pentru care Soporan a fost mentinut in cursa pentru fotoliul de primar al Clujului este una simpla: alt candidat mai „potrivit” nu s-a gasit, dar nici cistigarea Primariei Cluj nu parea o misiune imposibila. Social-democratii se bazau in primul rind pe scaderea „naturala” a cotei actualului primar. Gheorghe Funar nu s-a mai plasat in topul preferintelor clujenilor, tocmai pentru ca imaginea sa s-a erodat in timp, iar pe un asemenea teren, contracandidatul lui ar fi avut mari sanse de succes. Lipsa unei oferte sigure, cel putin pina acum, din partea Aliantei PNL-PD i-a facut pe toti sa creada ca ea nici nu exista, iar pe candidatii anuntati, Funar si Soporan, sa creada ca nimic nu le sta in cale si fiecare in parte se vedea invingator. Atit PRM cit si PSD interpretau fiecare in felul lui starea de expectativa a Aliantei. PRM spera intr-o sustinere a lui Funar de catre „opozitia” PNL-PD pentru „a invinge partidul de la putere”, iar PSD spera intr-o sustinere din partea aceleiasi opozitii, pentru ca „aici trebuie incheiata perioada Funar”. Socotelile s-au schimbat.

Emil Boc
Candidatura lui Emil Boc a fost indelung asteptata de sustinatorii sai: atit din PD cit si din PNL. Ea ar rezolva, spera ei, multe chestiuni locale si lasa loc pentru altii care-si doresc cu ardoare sa ajunga in parlament. PNL-ul pare cel mai cistigat din acest punct de vedere. Cota de incredere si popularitate de care se bucura Boc la Cluj il plaseaza ca pe un redutabil candidat la Primarie. El va fi „locomotiva” care va trage vagoanele. Cum se va face socoteala scaunelor in aceste vagoane, este o alta problema. De curind, Boc a lansat ideea, inedita de altfel, ca locurile pe listele pentru Consiliul local se vor oferi in functie de proiectele pe care sint in stare sa le gindeasca pentru acest oras. Listele PNL au fost facute in stilul clasic, dupa cum stau in partid, cine sint si cu ce experienta au intrat in ecuatie. Ce se va intimpla acum? Cum vor fi gestionate locurile eligibile? La PD este clar, proiectele vor spune totul, dar in compartimentul PNL vor fi dispusi sa opereze la fel? Vor cinta si liberalii melodia democratilor sau vor risca sa ramina cu listele vechi, fara sa tina cont de noile principii pe care vrea Boc sa le imprime la Cluj. Sansele lui Boc la Primarie ii provoaca pe toti. Alte „Marii”, alte „palarii”. Clujul se va framinta mai mult, va curge mai multa sudoare, mai multa cerneala si mai mult „singe” electoral.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s