Foametea are nevoie de autorizaţie

  • Vechiturile se mută la periferie

Simbata si duminica, uneori si in cursul saptaminii, batrinii Clujului ies cu lucrurile lor de prin casa la vinzare, in piata. Isi asaza pe cite un ziar obiectele si asteapta, in frig, cumparatorii. Pentru ca strada Arges era astfel animata si „arata rau”, Directia de control a Primariei Cluj-Napoca le-a interzis sa mai desfasoare acest fel de comert in centrul orasului. Lor le este destinat tirgul de vechituri din Someseni, adica periferia.

Trimisi la periferie
Pentru batrinii loviti de foame nu este loc in centrul orasului. Faptul ca au ajuns sa-si vinda si ultimele vestigii ale unei vieti cindva stralucitoare, pe bani de nimic, este un lucru „atit de rusinos”, incit edilii nostri au hotarit sa il ascunda. Pudoarea autoritatilor a mers mai departe si, invocind faptul ca batrineii nu au autorizatie de vinzare, i-au alungat cu politia de pe caldarimul Pietei Mihai Viteazu. Oamenii s-au intors cu plasutele cu lucruri sau au pornit spre Oser.
„Nu stim ce au cu noi, nu vindeam cine stie ce. Am niste cesti, as fi vrut sa le vind cu oricit, numai sa-mi iau ceva de mincare din piata. Nu va spun cum ma cheama, ca nu vreau sa stie multa lume in ce situatie am ajuns”, se plinge o doamna mai in virsta, pina acum o prezenta sporadica in piata improvizata de pe strada Arges.

Fara autorizatie
„Am o pensie de opt sute de mii de lei pe luna, iar gazul mi-a venit un milion o suta. Am si o nepotica in intretinere si nu ma mai descurc. Vreau sa vind pantofiorii ei, care i-au ramas mici, ca sa pot sa cumpar niste fructe si ce-o sa mai pot sa cumpar de prin piata. Nu am cind sa merg pe Oser, iar acolo sint mai putini cumparatori. Cine se duce pina acolo? E ferit din calea oamenilor… Am inteles ca nu mai avem voie aici pentru ca nu avem autorizatie si e urit sa ne vada lumea aici”, pare sa inteleaga femeia de vreo 60 de ani neplacerile pe care le creeaza edililor.
Comertul absolut intimplator cu lucruri vechi de prin casele oamenilor este nascut din saracie. Numai foamea ii impinge pe oameni sa iasa cu amintiri dragi sufletelor lor la vinzare. Numai nevoia ii trimite in frig, pe marginea unei strazi, sa astepte cumparatori ocazionali.
La rindul ei, Primaria se simte indreptatita sa faca ordine si curatenie in oras. Directia de control a primit reclamatii de la cetatenii oripilati de uritenia acestui peisaj: oameni amariti vinzindu-si obiectele habitatului lor intim! Astfel ca functionarii au trecut la treaba si si-au facut meseria: au curatat locul.

Mercurial
De o parte si de cealalta a strazii, la intrarea din Piata Mihai Viteazu, in plin centru, ca o buba pe fata orasului, stateau batrinii cu obiectele lor la vinzare. Pe cite un lintoliu decolorat se aratau indecent lumii lucrurile dragi vietii lor: cerceii de la nunta, butonii de argint ai sotului, un cuier, o farfurie pictata, cesti de portelan de Bavaria, un tablou, un aparat de fotografiat, un album, un stilou, o rama de fotografie, pantofii din tinerete, margelele.

Oglinda Romaniei
Vechiturile oamenilor scoase la vinzare dau seama cu exactitate despre ce se intimpla in tara. nevoiti sa traieasca din pensii de mizerie, ei isi vind pe bani marunti valorile de alta data. O noua generatie culege, la pret de nimic, trecutul de glorie al celor dintii. Se face un schimb absolut nedrept: o vaza Gallé pentru un kilogram de brinza. Cine da mai mult?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s