Primarul plăteşte!

Simbata si duminica s-a desfasurat la Cluj-Napoca cea mai importanta dezbatare pe probleme de administratie publica din ultimii ani. S-au intilnit aici prefecti, primari, presedinti ai consiliilor judetene si alti membri ai partidului de guvernamint, porniti sa puna la punct strategia de reforma in administratia publica din Romania. Unii au considerat ca punctul forte al reformei va fi regionalizarea tarii, altii ca este vorba despre eliminarea coruptiei din rindurile functionarimii si s-au gasit si cei care sa spuna ca nu este vorba despre nici o reforma, ci de vorbe goale. Intelegem cu totii ca auditoriul unor astfel de discutii, oricit de obiectiv ar incerca el sa fie, intelege ce-i convine lui sa inteleaga, ce convine intereselor sale si l-ar putea pune intr-o lumina favorabila. Adevarul este, in general, o chestiune relativa, dar, la nivelul discursului politic, el este absolut relativ. La fel de incerta este concluzia unei astfel de intilniri, precum si „invatamintele” colaterale.
Conducerea tarii, descalecata la Cluj, i-a administrat, printre altele, si o lectie de „politica” primarului Gheorghe Funar. Prin simplul fapt ca l-au ignorat complet, Ion Iliescu si Adrian Nastase i-au transmis lui Gheorghe Funar un mesaj simplu. Primarul s-a suparat ca nu a fost invitat la dezbaterile care vizau o problema care tine si de rolul sau in capitala Transilvaniei: administratia. S-a suparat pentru faptul ca nu i-a fost acordat atentia impusa chiar de protocol. Fata de aceasta situatie, un observator atent poate intelege ce s-a intimplat.
Pentru Bucuresti, Gheorghe Funar nu mai este un partener de discutie si el nu mai reprezinta pentru reprezentantii Executivului de la centru un „administrator” obisnuit, el insusi aflat in situatia de a nu respecta regulile dialogului constructiv sau ale negocierilor amiabile. Modul in care Gheorghe Funar a tratat problema Consiliului Local Cluj-Napoca nu a avut darul sa-i convinga pe Nastase si Cozminca ca ar avea ce „discuta”. Asa cum primarul a lasat soarta Consiliului Local pe seama Justitiei, tot astfel Guvernul a lasat chestiunea pe seama altor „factori de decizie”. Faptul ca Gheorghe Funar a fost ignorat reprezinta o lectie de „neamestec in treburile interne”, o atitudine pragmatica – de aceasta data -, menita sa nu mai inflameze neintelegerile.
Pe de alta parte, Gheorghe Funar a ales singur sa ramina in afara jocului politic. Domnia sa s-a bazat intotdeauna, a invocat cu obstinenta faptul ca este primarul ales, construindu-si drumul politic pe aceasta legitimitate. Mai mult, a considerat legitimitatea conferita de votul popular drept un scut in fata tuturor atacurilor. Sistemul, prezenta in structurile sale, impune respectarea unor reguli interne. Altfel, ramii in afara lui. PSD a procedat la a-i servi primarului Gheorghe Funar aceasta simpla lectie. Cine pe cine se supara?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s