Politica clujeană devine periculoasă

Sint zece ani de cind orasul Cluj (un fel de Transilvanie concentrata intre Someseni si Manastur) si-a ales un primar nationalist, respectindu-si gestul de a-i acorda votul cu fiecare ocazie. In tot acest timp, Gheorghe Funar s-a manifestat ca om politic extravagant, care a dat cele mai ciudate spectacole pe scena acestei regiuni istorice. El ii reprezinta pe clujeni in ceea ce gindesc si simt ei cu adevarat. Clujeanul contemporan a trecut pe strada Universitatii, a auzit de Europa si stie ce este aceea civilizatie. In strafundul sufletului sau are insa resentimente istorice care-i imping mina sa voteze cu omul care face „ceea ce trebuie facut”. Gheorghe Funar stie acest lucru si s-a folosit de el atunci cind si-a construit campaniile electorale, acumulind o popularitate de invidiat. Intervievati pe strada, clujenii raspund asa cum cred ei ca este dezirabil, in ton cu moda construita mediatic: Funar este circar, ar trebui sa se lase de glume de acest fel etc. Aceste raspunsuri nu sint insa intrutotul conforme cu cu sentimentele si convingerile lor profunde, ci cu ceea ce cred ca asteapta lumea de la ei. Drept dovada, atunci cind ajung in cabina de vot, sint ei insisi, sinceri sub protectia anonimatului iar rezultatele s-au vazut. Clujenii i-au dat girul lui Gheorghe Funar pentru ca acesta sa dea chip si sa transpuna in fapt ceea ce zace in sufletul lor, bine camuflat de vremurile aspre. Ardelenii nu uita, desi public declara ca au iertat.
Clasa politica clujeana, cea din „opozitia” lui Funar, bijbiie de mai bine de un deceniu prin „catacombele” politico-sociologico-juridice incercind sa-l invinga pe „circar”. S-au adunat in fapt de seara, in culise sau la lumina zilei, cele mai luminate minti si cele mai banoase conturi pentru a gasi strategii prin care sa-l rastoarne pe „bufon”. Ca jurnalist, am asistat la toate aceste framintari cu detasarea impusa de deontologia profesionala. Ceea ce se intimpla insa in vara aceasta pe scena politica clujeana pare sa fie finalul unui meci de box care i-a impins pe luptatori la ura, la o grozava dorinta de razbunare si la o duritate care risca sa nu mai aiba nimic din corectitudinea sportiva sau cu jocul democratic.
Conflictul dintre primar si consilieri a degenerat in mod regretabil. Acum lucrurile pot lua o intorsatura periculoasa pentru democratia noastra, Infuriati, consilierii actioneaza intr-un consens general pentru rasturnarea lui Funar, insa actiunile lor nu sint cele mai potrivite. Descinderea reprezentantilor Parchetului la Primarie pentru a confisca niste machete comandate si platite de Consiliul Local poate insemna doua lucruri: fie Parchetul a raspuns – tardiv – la o comanda politica – si acest lucru ma sperie efectiv, fie a actionat din proprie initiativa – si atunci acest lucru ma dezamageste pur si simplu. Cei strins uniti impotriva lui Funar n-au decit sa faca tot ce pot pentru atingerea obiectivului lor, pentru ca acesta este dreptul lor, dar trebuie sa o faca cu mare atentie, pentru a nu aduce atingere sistemului democratic. In felul acesta, oponentii lui Funar s-ar putea sa-si faca singuri mai mult rau: alegatorul clujean, atent la toti si la toate, ar putea sa prefere riscul de a fi complice la bufoneriile primarului decit riscul de a fi complice la incalcarea grava a jocului democratic. Pentru ca, daca lucrurile nu merg bine la Cluj, ele trebuie schimbate, dar nu prin metode care ar compromite insusi sistemul. Nici macar inlaturarea lui Gheorghe Funar nu poate justifica acest risc. Clujeanul a ales si el nu trebuie condamnat pentru alegerea facuta; el trebuie inteles si ajutat sa aiba incredere in viitorul lui. Altfel, daca lucrul acesta nu poate fi inteles de catre cei in cauza, inseamna ca democratia noastra nu-si mai gasesste rostul si ca ea poate fi inlocuita cu oprice altceva. Pe de alta parte, daca cineva se joaca cu sentimentele clujeanului – experimentind noi teme electorale -, incercind sa-i inoculeze adversitatea fata de „mitici” in locul adversitatii fata de maghiari, trebuie sa inteleaga ca face un joc mai periculos decit pare: efectele sale s-ar putea intoarce chiar impotriva lui. Pentru ca sentimentul – ura sau dispretul colectiv – este un Golem pe care nu-l mai poate stapini nici macar oligarhia financiara clujeana.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s