„Nae, stai deoparte!”

Viata acestui oras pare a fi scenariul unui spectacol continuu, in care actorii lui pun si frumos si grotesc, si firesc si ridicol, si maretie dar si penibil in cantitati de cele mai multe ori dezechilibrate. O vreme, ca jurnalist, m-a afectat imaginea Clujului, considerind ca aceasta este o mare problema pentru noi, ca am fi o pata de „culoare” pe obrazul Europei. Astazi cred ca e mult mai „sanatos” sa se intimple astfel. Spectacolele ridicole din viata politica de aici creeaza intr-adevar o imagine pe masura, dar ea este cea reala!

Dorinta politicienilor de pe Somes de a iesi in evidenta, de a duce adevarate razboie intre ei, ii face transparenti intr-o mai mare masura decit in alte zone din Est. La Cluj, lumea politica isi da arama pe fata silita fiind de prezenta unor bufoni, reguizori si capelmaistri extrem de activi.

In fiecare saptamina, la Cluj, in Sala mare a Prefecturii, in Sala de sticla a Primariei, in piata Avram Iancu ori in piata Unirii, are loc cite o reprezentatie de pomina. Ar parea ca toata aceasta tevatura se consuma pe o secena paralela cu piata normala a urbei. Dar lucrurile nu stau asa, si poate am simtit asta cu totii. Fiecare decizie administrativa, fiecare gest politic are consecinte in viata noastra de zi cu zi. Cetatenii Clujului nu sint doar spectatori, ci si cobai pentru instrumentele neverificate ale politicii care se face aici.

O delegatie importanta din Ungaria, condusa de primul ministru al acestei tarii, a sosit in urma cu o saptamina la Cluj. Orasul nostru a fost ales pentru intilnirea din Adrian Nastase si Medgyessy. Premierul maghiar si-a calculat minutios gesturile si comportamentul, si-a pregatit programul si discursul pina in cele mai mici detalii, incarcindu-le cu semnificatii profunde. Domnia sa a fost, la Oradea, oaspete in casa unui prieten roman, om de afaceri. Vi se pare lipsit de semnificatie politica? La Cluj, Medgyessy s-a dus sa doarma intr-un apartament al verisoarei sale, locuitoare a unui cartier oarecare. Astfel se desfasoara o vizita oficiala intr-o tara straina? Cum ar fi fost ca Adrian Nastase sa innopteze la matusa cumnatei?

Premierul maghiar si-a regizat vizita in Romania ca pe un spectacol plin de semnificatii. A dorit sa le transmita maghiarilor ardeleni si lumii intregi ca in Transilvania – „tara care ii place” – se simte acasa. Aici are rude si prieteni, nu este pe un teriotiru strain. Se simte in siguranta, merge sa doarma oriune fara teama si fara retinerile tipice unui oficial strain. El singur, si nu oficialitatile romanesti, a hotarit asupra traseului sau. Exact ca la el acasa. Romanii l-au perceput ca pe un politician popular, fara ifose, gata sa doarma intr-un apartament modest de bloc. Medgyessy s-a prezentat aici ca un fiu al Transilvaniei.

Cit de bine stiu politicienii romani sa-si dozeze gesturile politice, sa-si gindeasca strategic actiunile? Pe aceeasi scena, joi se facea deratizare la Sala de sticla a Primariei, iar consilierii se intruneau sa-l denunte pe Funar intr-o sedinta la Prefectura. Presa se prinde si ea in pinza de paianjan a politicii amestecate cu oarecari interese financiare si-si arunca propriile mesaje in joc.

In tot acest timp, oamenii mor in spitale, sufera de foame, traiesc rau, isi hranesc prost copiii sau nu mai pot sa-i trimita la scoala. Omul simplu circuala cu stravechea Dacie pe acelasi drum cu coloana oficialilor straini veniti in vizita. Drept pentru care se striga la el prin megafoane: „Nae (CJ-0X-NAE), stai deoparte! Nae, stai deoparte!” „Nae” si-a tras masina cit mai spre sant, pentru ca siragul de Mercedes-uri sa treaca somptuoase si importante mai departe, spre tinta lor inalta. Asa va fi totdeauna, daca Nae va sta deoparte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s